Intresseförlust

Mitt intresse för sjukhusserier på Tv har gått förlorat. Avsnittet av Grey's Anatomy ikväll gjorde mig mer arg än berörd. Det är så synd att många serier med tiden bara blir mer krystade och orealistiska. Den verklighet jag möter är inte lika dramatisk och spännande som på Tv, men tillräckligt. När jag kommer hem vill jag försöka tänka på annat, det är nog delvis därför jag väljer bort den typen av program nu. Min kvot är liksom fylld.

Cancer ger perspektiv

När jag höll på att rensa bland mina papper hittade jag ett urklipp om en ung tjej som bloggade om sin kamp mot cancer. Urklippet var från augusti 2005 och jag tänkte (pessimistisk som jag ofta är) att hon kanske inte lever nu. Letade upp hennes blogg på nätet och konstaterade att hon dog i somras. Hon blev bara elva år. Tragiskt.

Blev för ett år sen erbjuden jobb på en barncanceravdelning. Jag tackade nej och det är jag glad för fortfarande. Det hade blivit för jobbigt för mig mentalt. Jag jobbade en kort tid med vuxna patienter som hade lungcancer och kände då att det inte var rätt specialitet för mig. Men det var en nyttig erfarenhet. Tror att det kan ge mycket glädje att ta hand om även svårt sjuka barn men alla är nog inte lämpade för det.

Var för ett tag sen med på en cancerrond där läkare från flera olika områden tillsammans diskuterade den fortsatta behandlingen av ett antal patienter med cancer. Ett av fallen var speciellt tragiskt. Det var en ung person som hade haft cancer tidigare men blivit botad. Sen kom sjukdomen tillbaka på ett annat ställe i kroppen och då var patienten tvungen att genomgå en omfattande operation som lämnade tydliga spår. Fick även både strålbehandling och cellgifter. Nu bara något år senare var cancern tillbaka för tredje gången och på ett sätt som gjorde en ny operation omöjlig. Så läkarna konstaterade att det enda som återstod var palliativ cellgiftsbehandling. Patienten har troligen bara månader kvar i livet.

Hur känns det att ge ett sånt besked till någon?  Tyvärr kan vi inget mer göra. Livet är orättvist. Att vara med på den där cancerronden gav mig verkligen ett nytt perspektiv, i alla fall tillfälligt. Jag går runt och klagar över sömnstörningar, biverkningar, magkatarr och frusna fötter. Någon annan har just fått reda på att den är döende. Jag lovar att den unga cancerpatienten skulle byta problem med mig utan att tveka. Det hade jag också gjort. Tror att många av oss behöver bli bättre på att uppskatta det vi har.

Underhåll och inköp

Är nöjd med min nya frisyr. 25 cm hår försvann ned på golvet. Så härligt luftigt det känns nu. Borde gjort detta för länge sen.

Har köpt en extern hårddisk på 250 GB. Nu kan jag ladda ned alla filmer jag vill ha utan att min stackars dator havererar. Tänker även spara kopior av foton och annat som jag är rädd om. Den kostade knappt tusen kronor.

När jag var i tonåren gillade jag inte lakrits. Om jag köpte en påse med Gott & Blandat lämnade jag kvar dem svarta bitarna. Nu äter jag dem först. Vilken tur att man kan ändra smak och tycke, tycker jag nu.

Mitt hår ser mycket mörkare ut på foton än vad jag tyckt att det varit i spegeln. Kanske har jag blivit hemmablind men jag har alltid trott att jag var blond. Men nu tycker jag att håret ser mer ljusbrunt ut. Eller kanske är det mellanblont?


Äntligen fredag

Ännu en vecka på praktiken är över. Det går så snabbt. Det är så roligt. Jag lär mig så mycket.

Tack vare min mamma är min soffa snart färdigomklädd. Rosa innan, blå efter. Men jag har fortfarande inte hittat några tillräckligt snygga gardiner.

Alla jobbiga biverkningar som jag fick av medicinen de första två veckorna har totalt försvunnit. Är väldigt glad över det.

Imorgon planerar jag att besöka frisören och ändra frisyr ganska drastiskt. Det var sex år sen jag hade riktigt kort hår sist. Sen dess har jag låtit det växa och bli längre. Nu har jag känt i flera månader att jag vill hitta på något nytt. Är trött på det halvlånga. När det inte är underbart nytvättat är det mest i vägen.


Solsken

Jag är så tacksam för de senaste dagarna. Jag har för första gången på länge vaknat efter drömfria nätter, sett fram emot den nya dagen och orkat fokusera och närvara ända till hemgång. Ibland har jag till och med haft lite energi över.

Har trotsat några av mina rädslor och ignorerat negativa tankar, med viss framgång. Beröm från omgivningen och trevligt sällskap bidrar till den positiva stämningen inom mig. Men jag tror att den största förtjänsten är min egen. Även om alla mina problem inte är lösta väljer jag att fokusera på det som faktiskt är bra och fungerar just nu. Framtiden känns plötsligt mycket ljusare.

Om min sinnesstämning vänder snart igen ska jag ändå försöka minnas denna tid och i de mörkaste stunderna tänka på att det faktiskt kan bli bättre. Efter regn kommer solsken?

Obduktion

En naken kropp på ett bord av rostfritt stål. Gapande mun, slutna ögon. Blek hud. Ett rött stort märke mitt på bröstkorgen efter upplivningsförsök med defibrillator. Legat i ett kylrum i en vecka och hindrat förruttnelsen. Men lukten i rummet. Gör det omöjligt att låtsas att det är på Tv.

 

Var där med klassen. Vår lärare hade sagt innan att vi troligtvis inte skulle få se en riktig obduktion. Bara en mini-variant där organen redan tagits ur och lagts i skålar. Så blev det inte, fick vi reda på när vi kom.

Har sett på dokumentärer om brottsplatsutredningar och Crime Night på Discovery många gånger men verkligheten är mycket mer brutal. Lukten. Synintrycken. Ljuden. Stämningen. De små håren på armarna reser sig när vi går in i salen. Det här är inte som på CSI, säger läkaren.

 
Så oberörd och van lägger han ett långt snitt över buken med en kniv och gult fett blottas. Bröstbenet skärs bort, bröstkorgen bänds isär. Lungor och hjärta tas ut. Sen magsäcken, levern och tarmarna. Allting som är löst. Läggs på ett annat bord och granskas.  Maginnehållet, en grön soppa, skopas ur i en skål. Lukten, värre än någonsin. Andas genom munnen hela tiden. 


Men så fantastisk människokroppen är. Så delikat. Att se alla små kärl och strukturer på riktigt. Färgerna, om än inte riktigt desamma som hos en levande. Det mesta ser precis ut som i böckerna. Vi har nyligen läst anatomi och den kunskapen väcks till liv nu. Fascinationen som jag haft i tio år.

 
Har fått reda på när personen var född och vad den dog av. Överdos. Ett hårt liv. Gamla ärr och tatueringar. Ligger nu naken inför oss alla. Blottad och i vetenskapens namn skändad.   


Det ser brutalt ut när skalpen med håret skärs upp, ett snitt i bakhuvudet. Skalpen vänds ut och in som en handske ned över ansiktet. Skallbenet borras upp i en cirkel. Lyfts av, benet och halva hjärnan. Som en delad melon. Alla små kärl och vindlingar. De olika hinnorna. Vit substans och hålrum. Anatomilektion på hög nivå. Hjärnan skrapas bort från benet. Läggs på våg. Dissekeras i jakt efter onormala fynd.

 
Organen samlas i en plastpåse innan de läggs tillbaka i bukhålan och det långa snittet sys igen. Hjärnan sätts inte tillbaka i skallen. Då läcker det ut vätska, förklarar läkaren. Begravningspersonalen gillar inte det. Det går inte att försluta skallbenet och huden som innan. Kan inte bli helt tätt. Hjärnan läggs alltså också i buken. Känns ju absurt. Utan hjärna kan man inte fungera, tänker jag. Men personen är ju redan död inser jag sen.  


Om det inte vore för ansiktet som ger en så tydlig identitet och lukten i rummet skulle jag kanske kunna glömma en stund var jag är. Tro att det bara är en kropp som ligger framför mig, bara ett organ. Glömma helheten, sammanhanget. Livshistorien. Men den gapande munnen, de stela armarna. Det är verkligen inte på Tv. Och kroppen på bordet bredvid har blivit påkörd av ett tåg. Skador i ansiktet, på armar och ben. Tydliga felställningar. Men personen dog av inre blödningar, säger läkaren. Både i hjärnan och en bristning på aorta. Han visar oss organen med mörkblå blodklumpar. Hur känns det att ställa sig framför ett tåg? Hinner man känna smärtan?

 

Det värsta var dock i början. Personalen vände på den första kroppen så att vi skulle kunna se de karakteristiska likfläckarna på ryggen. Jag hann inte med, stod inte på rätt sida båren. Det var trångt, alla vi femton. Så jag stod vid ansiktet, den gapande munnen. Och när de vände på kroppen på sidan öppnades ögonen lite på glänt och det rann ut blodblandad vätska ur munnen. Liksom i slow motion. På personen som varit död i en hel vecka. Det känns som en inbillning nu i efterhand för det var verkligen som en skräckfilm. Så enormt overkligt. Att jag råkade se det. Just de sekunderna. De andra stod på rätt sida. Jag tror att jag blev stel av rädsla. Slutna ögon var plötsligt halvöppna. Jag tror att jag aldrig kommer glömma.

 
Sammantaget var det ändå intressant. Jag ångrar inte att jag var med men det var värre än vad jag trodde. Det är konstigt att se en människa så där. Jag trodde att armarna skulle börja röra sig när läkaren la snittet. Att det skulle göra ont. Har svårt att koppla bort det invanda tänkandet. Att vi vårdar. Tar hand om, skyddar, tröstar. Botar, lindrar. Jag har sett döda människor förut. Men det här var helt annorlunda.

Värderingar

Ibland pratar jag utan att tänka efter före. Ibland blir det något meningsfullt och bra. Som idag. Glömde tillfälligt min blyghet och status som ny och påpekade en sak om den medvetslöse patienten inför de åtta personer som närvarade. Både ordinarie personal och några under utbildning. Dem ville inte riktigt lyssna, hade bråttom förstås. Skruvade på sig, ville nog inte höra heller. Jag upprepade min fråga. En läkarkandidat kom med en ganska dålig ursäkt. De andra såg på varandra lite skuldmedvetet och sköterskan som hade huvudansvaret mumlade något om en kompromiss. Jag kände tydligt att jag inte gjorde mig populär. Men efteråt kändes det ändå bra. Att jag vågat säga till. Försvarat någon som själv inte kunde tala just då.

Menar inte att jag har högre moral än andra. Kanske kommer jag också bli avtrubbad i framtiden. Glömma vad jag en gång tyckte var viktigt. Jag hoppas inte det. Tror att jag som ny har en färskare blick för sådana här situationer. Inte bara det dåliga. Ser ofta saker som jag önskar jag hade tänkt på.

Ingen ska behöva vakna upp i en pöl av sitt eget blod. Om det hade varit dem själva eller deras anhöriga som legat där på båren hade dem nog agerat annorlunda. Tyvärr.

Lugnet före stormen

Den senaste veckan har varit ganska slapp. Efter tentan i måndags har jag inte pluggat någonting. Har inte behövt det. I morgon börjar en ny kurs. Tio veckors praktik. Jag är som vanligt ganska rädd. Dels för att misslyckas och vara otillräcklig och allt sånt, men ännu mer för min hälsa. Jag är rädd att stressen kommer att äta upp mig. Förtära mig. Finnas med mig även på lediga kvällar och helger. Dem envisa tankarna och hjärtklappningen. Mardrömmarna om samma återkommande tema. Men samtidigt frågar jag mig: om jag inte klarar tio veckor i ett sträck hur ska jag någonsin kunna jobba då? På riktigt.

Min magkatarr har under jullovet hållit sig lugn. Kunde till och med dricka apelsinjuice för första gången på ett halvår utan att få kraftiga smärtor efteråt. Det är ett tecken på att magen mår hyfsat bra just nu. Inte för att jag vill ta ut något i förskott men jag vet ju av erfarenhet att praktiken med all stress gör magen illa.

Fenomen

Mötet i spegeln. Två svarta runda. Skrämmer mig själv. Förstorade pupiller. Mydriasis heter det tydligen. De vägrar ge vika ens för det skarpa badrumsljuset. Så som de borde. Som de annars gör.

Ännu en dag soffbunden. Jag vet inte om det är värt det.

Tänker på alla tappra cancerpatienter som jag träffat. Jag gav dem cellgifter och de mådde illa i flera veckor. Det jag upplevde i torsdags var nog ingenting i jämförelse.


Pupiller

Biverkningar

Det tog mig ett tag att förstå hur det låg till. Jag trodde att illamåendet berodde på sömntabletten. Ibland på morgnarna kan jag känna en eftersmak som tillsammans med frukost gör mig illamående. Men idag blev det ingen frukost för jag var tvungen att åka iväg fastande till sjukhuset för en blodprovstagning. När jag satt och väntade kände jag mig lite matt. Sen åt jag en frukt på väg till skolan och frös. När jag kom dit kände jag mig nervös över att vi skulle få reda på resultatet av tentan och bedömningen av redovisningen. Då kände jag hur mitt blodtryck sjönk och jag blev blek och kall. Sen blev illamåendet bara värre och jag kunde knappt koncentrera mig på vad som hände runt om kring. Regnet vräkte ned utanför och jag orkade inte ta mig hem. Föreläsningen vi sen skulle ha hade jag redan räknat bort. Omöjligt i mitt tillstånd och den var inte obligatorisk. Efter en halvtimmes vila stapplade jag ut i ovädret och huttrade på bussen hem i blöta jeans och sen motvind.

Har legat i fem timmar på sängen, slumrat eller blundat, och det känns lite bättre nu. Men illamåendet har inte gått över helt och jag får yrsel så fort jag rör mig. Och i bakhuvudet, i hjärnan, känner jag pirrningar och stötar. Sånt som jag haft förut. Det var alltså inte förrän jag kom hem från skolan som jag sakta insåg att det intensiva obehaget beror på den nya medicinen som jag började med i morse. Jag har aldrig känt mig så knockad redan första dagen. Biverkningarna brukar komma efter ett tag. Jag hoppas att min kropp har vant sig vid substansen tills på måndag då min praktik börjar. Idag har jag verkligen inte varit mig själv.

Recept på hopp

Besöket hos läkaren gick bra. Jag var lite nervös över att hon skulle förvägra mig ett nytt recept. Att hon skulle säga att jag måste trappa ned, vänja mig av. Men så blev det inte. Hon sa Du har inte varit här på länge. Hur har du klarat dig? Dem kan ju inte ha räckt. Jag förklarade att jag hade sparat in, gjort uppehåll under loven och helgerna, så som hon sa till mig att göra för länge sen. Jag berättade lite om min vardag. Min ständiga kamp mot energilösheten. Hon sa att jag borde ta tabletterna varje natt. Det var skönt att höra. Men jag vet inte om hon har rätt. Det är inte bara sömnen som är ett problem, det är ju alla tankarna. Dem som finns med mig på bussen, i skolan, i duschen, framför Tvn, i mörkret. I mitt huvud.

Jag var mer ärlig mot henne idag än vad jag varit tidigare. Det är mitt stora problem; att jag så gärna vill censurera mig själv inför alla. Även dem som ska försöka hjälpa mig. Jag har aldrig sagt hela sanningen till mina psykologer eller läkare eller vänner eller föräldrar. Aldrig.

En sak som jag har lite svårt för är när hon kallar mig kollega. Idag sa hon vid ett tillfälle "Vad tycker du? Du är ju som en kollega." Jo visst det kanske jag är, men inte just nu. I din fåtölj vill jag vara patient. Jag är här för att jag har sökt din expertis. Lämna mitt yrke utanför just nu. Se mig som den jag är.

Men jag kände mig nöjd och lättad efteråt. Receptet på hundratjugo sömntabletter ger visst hopp om några stilla nätter och den nya medicinen ska jag ge en chans. De andra har inte hjälpt mig men kanske, kanske kommer det hända något denna gång.

Flaskor


Söndagsdvala

Idag är en sån där dag när jag bara känner för att inte göra någonting. När jag inte vaknar till helt utan går runt i en sorts dvala. Segheten tar över och det är mörkt inne redan vid halv tre. Min kropp känns så mjuk, inlindad i filten. Mitt hjärta slår så lugnt, så behagligt. Rörelserna är långsamma liksom tankarna. Soffans rosa kudde är mjuk mot min kind. Regnet smattrar mot rutan men annars är det tyst och stilla. Det är en väntan, det känns så tydligt. Söndagar är för mig ofta bara en väntan på en ny vecka. På att tvinga sig i säng tidigt. Jag drömde att jag födde barn, en pojke.

Vill inte plugga, vill inte ta itu med det jag måste. Drömde att jag misslyckades på provet. Att alla andra kunde. Har laddat ned nitton avsnitt av en serie som jag gärna skulle vilja se nu. Alla i en följd. Det är svårt att motivera sig att läsa anatomi. Vackra ord. Vena cava inferior. Jag har alltid tyckt att latin är vackert. Men idag vill jag inte. Allting går på halvfart.

Det är inte det att jag skulle vilja vara någon annanstans. Men i en annan tid. Jag skulle vilja ligga här i soffan hela dagen utan förpliktelser. I min filt, med kinden mot soffan och känna mig mjuk. Då skulle jag vara nöjd.

Organiserar

Har svårt att komma igång igen efter lovet. Träffade klasskompisarna här om dagen för grupparbete. Det blev mest en massa prat om annat. Ingen var direkt motiverad. Men någon hade pluggat under lovet inför tentan på måndag. Jag ska börja idag, tror jag. Den är inte så omfattande, tror att jag kan lära mig anatomin på ett par timmar. Om jag bara anstränger mig.
Har vänt på dygnet också under dessa lediga veckor. Lagt mig vid fyra varje natt, legat och läst en timme, somnat halv sex. Det blev svårt i onsdags när jag skulle gå upp nio. Jag försöker vända tillbaka nu. På måndag börjar skolan på riktigt.

Tycker nog att jag har fått lite mer ordning hemma nu. Köpt ett soffbord på IKEA. Rensat ut ännu fler tidningar och kataloger. Slängt saker från förrådet. Städat i många timmar. Köpt tyg till soffan som ska kläs om. Letar tyg till gardinerna, det är svårt att hitta det rätta. Funderar på hur jag ska ha tavlorna. Vill inte borra och göra fula märken i den nymålade väggen innan jag bestämt mig helt. En spegel ska jag ha i hallen och en hylla. Men jag börjar tycka om mitt hem igen. Skulle vilja vara hemma hela dagarna och pyssla, inte gå i skolan.

Köpte en söt liten hjärtformad hängare igår så jag kunde hänga upp mina balettskor igen på nya bokhyllan.
 


Ps. Möbeltassar är ett sött ord.


Don't lie to Oprah

Jag håller på att läsa en bok (eller flera stycken egentligen). Den är på engelska. 500 sidor. Jag har läst 235 hittills. Den fanns på svenska också men jag ville läsa den på originalspråket. Att läsa en vanlig deckare eller någon faktapocket som är översatt fungerar fint. Men när det gäller någons dagbok, då vill jag läsa de riktiga orden, de som författaren själv använde (om det är på ett språk som jag kan). Det är känslan. Den är svår att fånga, går inte att översätta rakt upp och ned. Många gånger kan det bli så banalt.

Blev intresserad av boken när Oprah rekommenderade den på sin show. Författaren var där och blev intervjuad om sina svåra år som missbrukare. Boken prisades och sålde i 5 miljoner exemplar. Alla trodde att det var en självbiografi. Senare kom det fram att författaren modifierat sanningen ganska rejält. Han hade ljugit för Oprah och alla miljoner som tittade. Han fick komma dit till showen igen och förklara sig. Be om ursäkt. Hon var arg. Då blev jag ännu mer intresserad.

James Frey - A Million Little Pieces

   

http://www.thesmokinggun.com/archive/0104061jamesfrey1.html