Influenser

Mitt intresse för film går i perioder som mycket annat i livet. Musiklyssnande, fotograferande, skrivande och promenerande är beroende av inspiration. De senaste veckorna har jag alltså tittat en del på film. Ett uppdämt behov. Jag har små listor vid datorn på sånt jag vill se. Fyller på och stryker över, det finns så mycket intressant.

I natt såg jag No Country for Old Men, bröderna Coens senaste påhitt som är åttafaldigt Oscarsnominerad. Jag har sett i princip alla deras tidigare filmer. Det tog mig ett par år att förstå mig på deras stil. Alltid mycket humor och misslyckade, klantiga karaktärer i fokus. Jag älskar Fargo och O Brother, Where Art Thou?. Så jag var inte riktigt beredd på att denna film var så brutal och skrämmande. Jo jag såg att det stod "thriller" på Imdb.com men jag blev ändå överraskad. Hade släckt alla lampor för att få bättre bild, rätt stämning. Men plötsligt låg jag där med filten över huvudet, hjärtat skenade och jag började inbilla mig att den där psykopatiska mördaren med ful frisyr fanns i min lägenhet. Att han stod och tittade på mig genom den mörka glipan bakom badrumsdörren. Det kändes som när jag var tolv år och såg När lammen tystnar för första gången. Var tvungen att pausa och tända några lampor igen och när jag senare gick och la mig var jag fortfarande något paranoid. No Country for Old Men är en mycket välgjord film. Vackra bilder på det karga landskapet som får mig att vilja resa till Texas landsbygd, hyra en gammal bil och utforska.

NoCountry2


Ärligt talat. Jag tror att biograferna är på väg att försvinna. Varför betala nästan hundra kronor för en biobiljett, bli störd av ringande mobiltelefoner, prasslande godispåsar och omogna ungdomars kommenterer, när det finns ett bättre alternativ? I princip allting går ju att ladda ned nu för tiden. Musik, dokumentärer, filmer och serier som inte ens haft premiär här hemma. Laddar ned en film på en timme, lägger filen på USB-minnet, stoppar in det i DVD-spelaren. Behöver inte ens bränna en skiva. Det kan knappast bli bekvämare. Egen bioduk, fyrtiotumsplattTv och superduper högtalarsystem i vardagsrummet är ju vardagsmat för många. Långt i från den tiden på början av 90-talet när man fortfarande kunde hyra en VHS-spelare i videoaffären om man inte hade en egen hemma. Nej jag tror att bion har spelat ut sin roll, liksom skivaffärerna. Gratis är gott.

Juno har jag velat se länge och hade höga förväntningar på. Den var bra men jag saknade det där lilla extra extra. Ellen Page är jätteduktig, hon kommer nog gå långt. Gillar hennes hamburgartelefon. Jag var tvungen att se Hard Candy bara för hennes skull men blev något besviken där också. Visste vad filmen handlade om och hade väntat mig någoting skruvat men inte på det sättet. Dem hade kunnat gjort det intressantare.

Atonement (
översatt till Försoning på svenska) är en romantisk historia som utspelar sig i 1930-talets England. Keira Knightley är ju som alltid vacker men snygge hjälten James McAvoy måste jag ha missat tidigare. Saoirse Ronan spelar den unga flickan Briony och är helt perfekt i rollen. Trots att handlingen kretsar kring en kärlekshistoria plågas hela filmen av ett vemod som får mig att tänka på Timmarna (om Virginia Woolfs liv) och Den engelske patienten. Slutet bjuder på en oväntad, ovälkommen insikt.

RomantikFilm

Jag håller på att se Transamerica nu, från 2005, som jag velat se länge men som varit lite svår att få tag i. Den är intressant så här långt. Väntar i min dator gör också Control, Anton Corbijns projekt om Ian Curtis, sångaren i Joy Divison som dog ung på toppen av sin karriär. Jag får väl erkänna att jag inte känner till Joy Division speciellt väl men efterson Anton är en sån duktig fotograf och musikvideoregissör så bara måste jag se denna film.
Beskrivningen av I'm not there (six characters embody a different aspect of Bob Dylan's life and work) på Imdb.com fångade mitt intresse. Bob Dylan är ju en ikon. Det är också en av Heath Ledgers sista roller.

        

Till sist vill jag bara skriva ett par ord om The Darjeeling Limited. På ytan en komedi om tre bröder som återförenas under en lång tågresa i Indien på jakt efter deras mor. Under ytan ett sökande efter mening och förlorade relationer. För mig väckte filmen en massa minnen från min egen resa genom Indien. Jag kände igen så mycket och tyckte mig förstå hur vilsna karaktärerna kände sig i den nya miljön. Jag skrattade åt att äldsta brodern har släpat med sig sin assistent och en lamineringsmaskin, men jag drar samtidigt paralleller till hur svårt det var för mig att släppa på kontrollen och bara njuta.

Daarjeling


Muffinsmani

Fredagsbakning igår. Länge sen jag bakade hallonmuffins. Blev så sugen här om dagen när någon bjöd på kladdkaka på jobbet. Rörde ned hallonen och kokos i smeten. Estetiskt blev dem kanske inte så vackra men de smakade gott. Åt en tio stycken igår kväll vilket magen inte tyckte om. Minst fem till frukost. Idag har jag gjort hallonmuffins igen men en annan version där man lägger hallonen hela i formarna och sen fyller på med smet. Då syns det att det är hallon i och muffinsen blev lite vackrare. Riven vit choklad ovanpå men ska göra grövre flagor nästa gång. Hallonen tog slut innan smeten så jag improviserade med banan som fyllning i de sista formarna. Smakar riktigt bra. Är nu sugen på att testa blåbärsmuffins igen och äpple-kanel. Kanske kiwi. Möjligheterna är ju nästan oändliga. Men jag väntar nog tills nästa helg.  

Muffin20

        

Tjugoåtta

En stjärna slocknade igår.

I hate the way you talk to me
And the way you cut your hair
I hate the way you drive my car
I hate it when you stare...

Heath

Jaktmarker

Kungsportsavenyn
en sen lördagsnatt
är ett myller av vilsna själar
på jakt efter något som fattas.

I ett fönsterlöst källarrum
pulserar musiken
genom alla kroppens celler
och discokulan
bländar likt en fyr.

Smala dimmiga ögon
två kroppar tätt omfamnade
men blickarna flackar
spanar genom rummet
ständigt på jakt efter något bättre.

Grannar och kollegor
ser jag på avstånd
tvärs över ett
öppet hav av spritflaskor
och utsträckta händer.

Svala vindar straxt efter tre
och kön till korvgubben ringlar lång.
En aldrig sinande ström av
hungriga jägare
väntar fortfarande på det perfekta tillfället.

Mätt av intrycken denna natt
lämnar jag staden bakom.
Väntar på att ringandet i öronen ska avta
på väg hem till en kall
men efterlängtad säng.

Variationer

Det är sen natt och jag har fastnat framför datorn. Letat information i ett par timmar om ämnen som jag tycker om. Är inte alls trött och sängen lockar inte. Fryser redan nu påklädd och invirad i lila filten. Vill inte klä av mig och krypa ned mellan svala ensamma lakan. Så många drömmar och uppvaknanden i natt, vill inte återuppleva.

Det är tyst ute trots att det är en storm på väg. Vilda vindar för någon timme sen och något slog mot fönstret. Men nu stillhet och alla andra hus är mörka. Jag har tänt några stearinljus så att det inte blir helt becksvart inne om det skulle bli strömavbrott, som de varnat för. Men det blåser alltså inte ens just nu.

Har varit jättetrött under veckan. Långa dagar och mycket ny kunskap. Det ständiga mörkret, kan inte minnas att en vinter någonsin varit så grå och mörk. Men det har den säkert, bara det att jag redan glömt. Ibland känns det som om mitt liv endast består av äta, sova, jobba. Mönster som återkommer hela tiden. Tycker så mycket om mitt jobb men jag känner dåligt samvete för att det tar all min kraft. Jag orkar inte ta tag i saker som jag egentligen vill. Som att ringa det där samtalet till en vän.

Konstigt hur min sinnesstämning pendlat upp och ned den senaste tiden. Ibland känner jag mig riktigt positiv, stolt över mig själv. Jag är duktig, jag är trevlig, social. Jag vill så mycket, har planer och ambitioner. Men så finns också tvivlet där, rädslan och negativa tankar. Jag är inte tillräckligt bra, utan ganska misslyckad egentligen. Önskar att jag vore helt perfekt, som så många gånger förr. Små små saker, får mig ur balans. Får mig att minnas det som varit, får mig att gräva ned mig i det negativa. Idag har jag mest varit sån, som grävt ned mig.

Det positiva är att min magkatarr är bättre. För första gången på tre fyra år kan jag äta apelsiner utan att genast behöva vika mig dubbel av magsmärtor. Ett stort framsteg och jag funderar på att sluta med medicinen nu. Eller trappa ned dosen i alla fall.

Nu i natt när jag satt och läste saker, kom jag till en sorts insikt. Det låter så enkelt, så självklart men. Att problem kan manifestera sig på så många olika sätt. Genom livet. Att mitt beteende nu är en form av det jag gjorde för ett par år sen och ytterligare en form av det som pågick för tio år sen. Femton år sen. De är bara variationer av samma tema. Och det är skönt att jag förstår det äntligen. Jag tror det kan hjälpa mig. För ibland inbillar jag mig att jag blivit fri från så mycket, att det som händer nu är ett isolerat problem. Jag ljuger för mig själv. Och för andra också när de kommer mig på spåren. Men jag känner mig faktiskt glad, nu i natten. Och hoppfull att det finns en lösning för sånna som mig.

Pyssel

Jag har varit lite pysslig i helgen och gjort några goda gärningar. Bland annat hos morfar där jag hjälpte honom installera hans nya DVD-spelare. Skrev en förenklad användarguide som jag hoppas han förstår sig på. Jag har bytt dörrhandtag här hemma, på innerdörrarna. Något som skulle göras för ett år sen men inte blivit av. Hade en hantverkare här i fredags som bytte golvmatta i klädkammaren. Ja det har varit mycket småpyssel med min lägenhet de senaste månaderna. Känns så konstigt att jag gör det fint och anstränger mig för ett hem som jag ju ändå ska sälja. Önskar att jag hade satt igång med ommålning och annat flera år tidigare så jag hade kunnat njuta av det själv.

Fick tips av en arbetskamrat att man kan duscha av sina krukväxter för att få bort allt envist damm som samlas på bladen. Prövade det idag, i badkaret och mina växter blev som nya. Lindade in själva krukan med jorden i en plastpåse. Hoppas att de överlever också och inte dör av någon sorts försenad chockreaktion.

Kikade in i min dator när jag dammsög igår. Har väl misstänkt att det kunde finnas en del damm där under skalet, min lilla älskling är ju fyra år nu och jag har aldrig gjort rent där inne. Har funderat på det men alltid varit rädd för att öppna och av misstag förstöra något. Men nu på jobbet har vi många olika medicintekniska apparater och jag har lärt mig koppla, installera, kontrollera, rengöra och vara försiktig även med dem som kostar en miljon kronor. Så nu vågade jag öppna min dator och dammade försiktigt med pudervippa och lätt fuktad trasa. Gjorde fint med stor omsorg och till min lättnad fungerar den fortfarande. Inspirerad av framstegen har jag nu även städat i pappas dator.

Ska packa ned alla julsaker lite senare. Känns lite vemodigt på något vis. Att tiden går, att ännu en jul är över. Har inte samma djupa julkänslor som när jag var yngre, men det blir ändå tomt nu med vanliga lampor i fönstret. För någon vecka sen kom några flingor snö och gjorde marken vit. I några timmar. Kanske i en hel natt. Men det har regnat nu sen dess. Kommer det alls bli någon riktig vinter i år? Jag vill ju så gärna ha snö.

I fredags nådde jag ett nytt rekord i nedsmutsade arbetskläder. Först skvätte det lite urin på min tröja. No big deal, händer nästan varje dag. På rasten spillde jag hallonsaft på mina byxor. Senare fick jag någon deciliter alkoholhaltig vätska på mina byxor och skor. Mest på strumporna, som jag gick och bytte till fula bruna personalstrumpor när jag fick tid. Men då hade jag stått med genomsura strumpor i någon timme. Jag som klippt tånaglarna och gjort fötterna fina kvällen innan. Kirurgen hade plastpåsar över sina fötter, visste att det skulle bli blött. Ännu lite senare höll vi på med ett stort ingrepp när en mindre artär gick av och sprutade lite tunna strålar på oss fyra som stod närmast men även narkosapparaten blev rödprickig. Jag var extra tacksam för skyddsglasögonen då för patienten hade en känd blodsmitta. Att det kom blod på min rock gjorde ingenting men jag kände de små stänken på halsen, fick hjälp att tvätta bort dem med kall sprit. Såg senare i spegeln att jag hade prickar kvar på huden och på mössan. Duschade extra noga när jag kom hem, för att få bort alla ovälkomna kroppsvätskor.

  
Kanske borde man ha lite växter i badrummet annars också? Det ser ju ganska trevligt ut. Lite tropisk stämning.

Tid

Tempot har varit något lugnare på jobbet under de senaste veckorna. Vi har haft neddragen verksamhet och många har varit lediga. Jag är dock en av dem som har jobbat alla mellandagar men det har varit riktigt trevligt. Vi har haft tid att sitta ned och prata med varandra i mellanåt, vilket vi sällan hinner annars. Jag har känt mig ovanligt lugn och harmonisk, utvilad trots tidiga morgnar och brist på solljus. Men denna vecka har allt återgått till det normala. Fulla korridorer, för mycket att göra på för kort tid, uteblivna raster. Jag arbetar mer än heltid denna vecka för att kunna vara ledig en extra dag i nästa vecka. Mitt eget val alltså men den extra timmen varje dag har tagit mer kraft än vad jag trodde. Dessutom har jag nu börjat lära upp mig inom ett nytt område. Är inte tillbaka på ruta ett som det kändes tidigare, men det är konstigt att åter vara vilsen och okunnig. Efter alla framsteg som jag gjort under hösten. Tyvärr är självförtroende en färskvara för mig.

Sover helt okej men sex sju timmar är för lite för mig under det mörka vinterhalvåret. Skulle vilja gå i ide just nu och vakna i ljusare tider. Mörkt på morgonen och likaså när jag åker hem. Varje kväll är jag i zombiestadiet, för trött för att göra något vettigt, men kämpar emot för att inte somna på soffan och förstöra dygnsrytmen. Längtar tillbaka nu till de förhållandevis lugna julveckorna då jag upplevde att det fanns mer tid. Tid för att reflektera, för att vara människa, inte maskin. Jag är så trött att jag inte förstår hur alla de andra orkar med sina familjeliv efter arbetsdagens slut. Först på senare tid har jag börjat förstå varför min pappa så ofta somnade framför nyheterna efter middag och många timmars pendlande. Då när jag var yngre och han fortfarande var min idol.
Varje morgon när den elaka klockan ringer gör jag upp stora planer. Lovar mig själv om och om igen ikväll ska jag lägga mig en timme tidigare. Planer som aldrig infrias.

Vaknar

Jag vill skapa, skriva, fotografera. Men jag har inte tid, har inte ro. Men det är så härligt att känna den där lusten i kroppen. En längtan efter något mer än att ligga ihopkrupen i soffan. Jag är inte längre rädd för att leva, vill möta folks leenden på bussen. Vill uppleva, känna smaka lyssna. Som om det vore för första gången.
Något vaknar inom mig, har växt länge och blir bara starkare. Just nu, ikväll, är det fullt tillräckligt för mig att veta att känslan finns där. Kreativitet, det kan vänta, får vänta till någon annan dag. Mitt liv kommer inte ta slut imorgon. Jag vill samla alla jag känner och krama dem hårt.

Mjaau


Jag har aldrig haft katt men däremot hund och jag känner liksom igen mig.


Släktdrag

Vi är så skrattretande lika i min familj. Vi döljer våra problem för varandra. Det har alltid varit så, så länge jag kan minnas. Vi vill inte oroa någon, vi vill inte visa oss svaga. Jag tog efter mina föräldrars beteende såklart. Jag blev likdan. Psykologerna har suttit där och analyserat, vridit och vänt på mina ord. Kanske har det hjälpt mig lite, att förstå.
Så nu står mamma framför mig i min hall ikväll och berättar nästan med skamsen blick om symtom hon har haft en tid tillbaka. Och jag tänker att det är så typiskt henne, typiskt oss. Jag minns den gången för två år sen då jag reste i främmande land i ett par månader. Jag ringde hem och skrev mail regelbundet men det var först under mina sista resdagar som hon vågade berätta. Om problemen hon haft och undersökningen hon skulle genomgå dagen innan de skulle möta mig på flygplatsen. Hon ville liksom erkänna något som hon dolt för mig i många veckor. Tror att det var lättare för henne att säga det över telefon. Alla känslor blev mycket starkare när vi var ifrån varandra och våra samtal mer ärliga. Hon sa att hon inte ville att jag skulle oroa mig när jag befann mig så långt borta. Jag vet, för jag är likadan. Vill inte heller oroa och därför håller jag så mycket för mig själv. Pratar aldrig om min störda sömn eller alla mediciner. Dem vet förstås men vi är så bra på att låtsas. Hela familjen.

Så mamma står där och väntar på min reaktion och jag tänker att det kan vara allvar. Klassiska symtom på något allvarligt och meningar från en lärobok, en föreläsning eller ett fall på en tenta, passerar förbi. Jag tänker cancer. För jag kan inte bortse från alla de människor, i alla åldrar, som jag dagligen möter. Som gemensamt har att dem har gått för länge med sina symtom. Förnekat. Av rädsla, okunskap eller en miljon andra orsaker, har de inte sökt hjälp i tid. För en del är det redan försent och jag går omkring med cancerceller under skorna. Hela tiden.
Mamma pratar själv om att kontakta en läkare igen och jag har lovat hjälpa henne forska lite i det. Vill att hon ska gå till en privat specialistmottagning så hon slipper vänta fyra veckor med att få tid på vårdcentralen, där dem ändå inte svarar när man ringer. Men ikväll är vårt samtal så färskt, här hemma i min hall och jag kommer oroa mig i natt tror jag. Imorgon är jag uppsatt på en femtimmars canceroperation och jag hade tänkt att sova riktigt gott, för att samla kraft både mentalt och fysiskt. Nej min mamma har säkert inte cancer. Jag tänker inte sörja i förväg, men alla tänker ju det drabbar inte mig.