De döda träden

               


Att gå i skogen är meditation för mig. Med lätta steg över solvarma berghällar, miljoner år äldre än jag själv. En eftermiddag långt bort från stadens alla ljud. Det är frihet och avkoppling från vardagens många krav. I skogen kan jag gå min egen väg, välja de stigar som lockar mest. Men oundvikligen dyker gamla minnen upp. För miljön ger mig en mängd associationer. Påminner om min uppväxt. Den stora skogen intill huset som sträckte sig milsvid bort. Vi lekte där, byggde kojor och sprang skoltävlingar. Jag strövade där som barn. Gick på upptäcksfärder. Följde de stigar som föll mig in. Jag fann skydd där i skogen och kanske tröst bland träden. De gånger jag sprungit gråtandes bort från allt. De gånger som jag inte kunde förmå mig själv att gå den rakaste vägen hem. Jag saknar dem där stigarna nu. Jag kände varje träd bakom huset. Varje snår och varje sten. Om jag någonsin återvänder till min barndoms gata vill jag återse skogen. Jag drömmer ibland om den på natten. Att jag går där på stigarna. För det är där så många minnen bor och så många av mina år har passerat.

Varm eftermiddag nu. Vår i luften men jag är ensam bland fågelkvitter och svaga vindar. Jag stannar och studerar växter som slingrar sig runt stammar, borrar sig in, som en orm allt hårdare. Vackra men dödliga parasiter. Stjäl allt solljus. Men det är magiskt som i en saga. Som i en trollskog. Den tjocka gröna mossan över stock och sten. Inget träd är det andra likt. Ingen gren eller blad har en tvilling. Nu på våren när knopparna slår ut blir skogen allt vackrare. Ett smalt band av solljus skiner genom täta granar och träffar en gammal stubbe vid en gyttjepöl. I mina ögon blir allt så vackert. Träd som böjer sig mot varandra, som formar en portal. Jag minns hur vi lekte som barn och skogens alla skepnader och skuggor sporrade vår fantasi. Vi var riddare, äventyrare eller vilsna prinsessor. Vi var odödliga.

Den döda skogen har jag passerat många gånger under dessa år men aldrig gått in i. Det kompakta mörkret där inne har hindrat mig vintertid. Rädslan för spindelnät och mygg har avskräckt mig sommartid. Nu kliver jag försiktigt över bädden av torra barr och grenar. Träden står så tätt att deras tjocka grenverk inte släpper ned det viktiga solljuset mer än halvvägs till marken. Det har blivit deras död. Men i en liten glänta, med ljusgrön ullig mossa, där är också den döda skogen vacker, full av liv och inte alls lika skrämmande som i min fantasi. En hackspett knackar rytmiskt mot en stam och småfåglar kvittrar. Jag stannar upp ett par minuter och begrundar. Solen skiner även på de döda träden.



           


Förbättrad

Hon sa att hon såg på mig att jag var förändrad. Visserligen var det efter att jag hade berättat för henne hur jag hade haft det under de tre månader sen vi sist träffades. Men jag tror ändå att hon var ärlig. För jag märker ju själv att jag är förbättrad. Men inte alls lika mycket nu som då i början. Veckorna i januari februari när det underbara kom. Försiktigt krypande, nästan oidentifierbart men sen allt starkare. Nu börjar livet. Så här borde det ha varit hela tiden. Allting blev så lätt och så vackert. Och jag log för mig själv, så ofta, av vad jag tror var ren lycka. Över livet. Men sen avtog effekten och med den de vackra känslorna. Men hoppet har levt kvar. För nu vet jag vad som bor inne i mig. Vad som har överlevt en lång lång vinter.

Hon sa att hon var glad för min skull. Att det kändes skönt att kunna hjälpa någon och plötsligt kunde jag förstå henne. Alla gånger hon har sagt att vi är som kollegor. Jag vill ju också hjälpa människor att må bättre. Det är det som är mitt mål. Med studier och praktik och på avdelningen. Kanske har jag aldrig riktigt förstått henne förut. Att vi är så lika. För att jag stirrat mig blind på min roll som patient när jag sitter nedsjunken i hennes skinnfåtölj.

Hon skrev nya recept. Jag ska höja dosen för att se om den underbara lättnaden som jag kände under de där veckorna i januari februari kommer tillbaka. Hon tror det. Jag hoppas. Jag vill så innerligt känna som jag gjorde då. Jag förtjänar det. Det är en mänsklig rättighet att få må bra. Att tycka om sig själv. Att somna utan ångestfylld hjärtklappning och möta det dåliga samvetet i nattens alla drömmar. Eller att behöva möta det förflutna varje gång man ser sin spegelbild. Slippa tänka, analysera, varje minut och bara vara. Hitta det där lugnet i kroppen men ändå ha klara tankar. En harmoni som jag sällan känt förut.

När jag skulle gå frågade hon mig hur länge sen det var som jag sist hade känt något liknande. Hon förstod ju att det måste varit länge sen för jag har gått hos henne i många år och hela tiden har hon försökt hjälpa mig men inte riktigt lyckats. Så jag tänkte efter och räknade snabbt i huvudet. Det var nog sex sju år sen, svarade jag. När jag var nykär. Hon nickade.
Ute på gatan slog innebörden av det jag hade sagt emot mig. Den mulna himlen var ändå mer blå än grå och staden med sina gamla tegelhus var vacker. De gröna knopparna på träden ska snart slå ut. Och därför log jag stort för mig själv när ingen såg. Dagens besök gav mig nytt hopp och jag tänker göra allt för att få tillbaka den där känslan igen. För de där veckorna i januari februari kan jag omöjligen glömma.


Tomrum

Muren

Mamma ringde hem igår. Från Peking. Telefonlinjen var förvånansvärt klar. Mycket bättre än när jag ringde hem under min senaste resa. Dem mådde bra men var trötta efter en lång resa med nattåg genom landet och flera dagar fulla av sevärdheter. Idag vandrar dem på Kinesiska muren. Jag är gräsligt avundsjuk förstås men samtidigt vet jag nästan säkert att jag en dag kommer stå där själv. Kina finns med på min topp fem lista över kommande resmål. Så jag känner mig hoppfull.

Har kikat en del på CNN igår kväll och idag. Jag blir alltid väldigt berörd när sånt händer. 32 personer. Det är fler än hela min nuvarande klass. Det går inte riktigt att förstå. Om vi alla helt plötsligt skulle ligga döda på golvet i klassrummet. Vilket tomrum 32 personer skapar. Eller lämnar efter sig.
Jag gick i gymnasiet när tragedin i Columbine High School inträffade. Jag minns vilka kläder jag hade på mig den dagen. Ungefär som när de vuxna pratar om var de befann sig när dödsbudet om Olof Palme kom. Den där dagen för snart åtta år sen satt jag vid en dator utanför biologisalen och de små håren på min armar reste sig när jag på de amerikanska nyhetssidorna läste om de två unga vilsna killarna som brutalt skjutit ihjäl tretton personer. Och sen tagit sina egna liv. Nu händer det igen.

Helig mark

Jag vet inte varför det känns så konstigt att gå runt där när ingen är hemma. Varför det känns som om jag gör något förbjudet. Som om jag rör mig på helig mark. För stillheten är så kompakt. Allting är undanplockat. Städat. Alla ytor står tomma. Persiennerna vinklade. Tystnaden. Så främmande. Förbjudna tankar. Tänk om dem aldrig återvänder?


Den kvava luften. Dem känns så närvarande här i rummen men ändå så långt borta. Jag påminns om i somras, när jag också var här. När dem var borta. Bara en vecka då. Nu längre. Och mer fjärran. Jag avundas deras äventyr men inte vägen dit. Försöker att inte tänka på alla detaljer. Hur det känns i kroppen efter tio timmars flygresa. Och den oundvikliga sömnbristen blandad med stor förväntan. Jag både vill och inte vill. Vara där.


Hallon

Hallon250

Hallonmousse med browniebotten.

Tre långdragna, detaljerade, ångestfyllda mardrömmar i natt.

Härligt vårväder och vindstilla under promenaden i skogen.

Fortfarande något förhöjd energinivå sen igår. Dansade lite.


Samtalet

När samtalet kom var jag inte förberedd. Hade nästan glömt bort min ansökan. Befann mig helt i andra tankar. Både till tid och rum uppslukad av grupparbetet. Men jag fann snabbt fokus och min trevligaste röst.

Efter samtalet svepte en stor lättnad över mig. En glädje och hoppfullhet. Jag hade fått ett erkännande på att jag var tillräckligt bra. I telefonen lät chefen så glad och angelägen. Nu väntar en anställningsintervju i nästa vecka.

 

Jag var så glad sen. Resten av dagen. Vände bort huvudet och log mot fönsterrutan på bussen hem. Skuttade liksom tyngdlös över gräsmattan i solskenet. Som en liten flicka. Jag ville lyssna på musik på högsta volym och dansa över vardagsrumsgolvet. Jag hade kunnat springa en hel mil av ren glädje. Jag ville krama någon. Ville berätta för så många det fantastiska och allra helst för mina föräldrar. Men dem går inte att nå.

 

Men samtidigt med euforin aktualiseras också rädslan. Insikten om att det är på allvar nu. Det är en sak att skriva fina ord, att posta ett brev. Men att sen i egen hög person sitta på ett kontor framför någon och sälja sig själv. Jag har alltid varit rädd för det. Chefen var snäll att förvarna mig om att det kommer vara minst tre personer närvarande under intervjun. Jag kände mig genast granskad. Försöker att andas. Det är inget förhör. Jag står inte anklagad för något brott. Hon har hört av sig för att dem tycker att jag är intressant. För att de kan tänka sig att anställa mig. Inget annat.

 

Jag ljög inte i mitt brev. Men jag skrev så mycket positiva saker om mig själv att det gör mig nervös nu. Allt det där som de andra sa till mig under praktiken. Om mina goda egenskaper, som var så många. Och nu måste jag bevisa att det är sant. Kanske borde jag inte vara rädd för själva intervjun utan snarare för att få jobbet. För då måste jag leva upp till mina egna ord, mina egna krav, från dag ett och i all framtid. Jag får inte misslyckas. För dem sa ju att jag var exceptionell.

 

Det är inte första gången det här händer. Att bli kallad på en intervju och känna rädslan. Jag kan trösta mig med det. Men jag är övertygad om att det finns någon positiv lärdom även i det jobbiga. Även om jag inte får det här jobbet, även om jag skulle tacka nej, är det värt alla känslor som passerat igenom mig idag. För jag har känt mig så levande. Så oerhört levande och lätt. En glädje och massor av tillfällig energi och en stolthet över mig själv.

 

Rätt väg

Söndag kväll. Regnet smattrar mot rutan. Kalla fötter trots dubbla sockor. Höstkänslor i stället för vår. Men också en mysig känsla. Att få stanna inomhus. Tredje dagen ledig. Lite rastlös. Har sovit länge, läst ut böcker, träffat släktingar och ätit choklad. I tre dagar och nu vill jag se något nytt. Göra något annat. Längtar nästan till skolan på tisdag även om det kommer bli långa dagar fulla av sånt som jag inte vill göra. Egentligen.

Står i köket och ser ut på den tomma gården. Ljusen i fönstren släcks ett efter ett. En ny vecka börjar snart och det jag längtar efter mest av allt är att få återvända till operationsavdelningen och få vara med. Att få känna mig delaktig och betydelsefull igen. Att få hjälpa någon, rädda någons liv eller bara finnas där och hålla handen i en svår stund i livet. Jag vill växa och utforska min roll. Smaka på allt det nya.
Det känns så oerhört positivt att jag känner så nu, för då vet jag att jag har valt rätt väg. När jag längtar och saknar och tänker på även när jag är ledig. Tänker på på ett positivt sätt. Med ett lugn i kroppen. Med ett leende på läpparna, när jag står ensam i köket och ser ut på regnet.

Instrument

Trädet

Det fanns ett träd. En stor ek. Som hade växt där i många många år. Runt den kraftiga stammen fanns en bänk i trä, att sitta på. Trädet stod vid en vägkorsning, en knutpunkt där man kunde sitta och studera allt och alla som passerade genom byn. En eller två huvudgator med nedgångna hus. Det var svårt att riktigt avgöra i mörkret. Det var sen kväll men luften var fortfarande klibbigt varm. Utan gatubelysning var det bara så mycket ljus att jag kunde urskilja människors siluetter. De få fordon som passerade rörde upp dammet på vägen och jag var tvungen att skyla ögonen en stund. En man sov ett par meter bort på en bit kartong. På en grusplan med kvarlämnorna av det som en gång varit en buss.
Jag väckte snart uppmärksamhet där jag satt under trädet. Männen samlades runt mig där i mörkret. Nyfikna. Ställde frågor. Vilket land kom jag ifrån. Hur gammal var jag. Hade jag en man. Varför reste jag ensam. Jag kramade min ryggsäck hårt med ena handen. Ville inte avslöja min rädsla. Ville inte visa mig sårbar. Jag ville egentligen bli lämnad i fred, sitta tyst och höra syrsornas bakgrundsmusik. Njuta av att kunna se stjärnhimlen alldeles klart. Men samtidigt var jag tacksam över att de fanns där för jag ville inte vara ensam i en by med en eller två gator och inga ljus på natten.
De lösdrivande hundarna närmade sig också, vädrade, nosade vid mina fötter. Ett gäng med ungdomar väsnades på håll och skrämde en ko som stod och sov på vägen. Jag hoppades att dem inte skulle närma sig och se mig. Insekter, mygg, surrade under trädets grenar. Det som de unga killarna på resebyrån hade kallat en busstation var alltså i praktiken bara en tom grusplan och ett träd.
Jag var väl medveten om att jag var helt utlämnad. Om jag hade försvunnit hade ingen saknat mig på många dagar. För jag var på väg från en stad till en annan. Om männen runt trädet hade bestämt sig för att göra mig illa hade jag knappast kunnat hindra dem för de var så många fler. Men inget hände. Jag väntade. De väntade med mig i natten för att jag var en sällsam fågel i en nedsläckt by. Och jag skämdes över min rädsla. Över att jag inte kunde lita på främlingarna. Att jag ibland tänkte att de var ociviliserade vildar. När mina fördomar kom fram.

 

Jag satt där i en timme. Under trädet. Innan bussen kom. Försenad. Och sen klev jag på och la mig tillrätta på en brits och vaggades i natten många mil. Längs kusten söderut. Tills solen gick upp i en ny stad.


Varmblodig

Önskar att jag kunde leva på enbart gurka, citronyoghurt, coca cola och Non stop. Jag har mina perioder när jag bara är sugen på vissa saker. Det är svårt att tvinga i sig något annat då. Men jag måste. Vågorna av aptitlöshet har blivit mycket färre den senaste tiden. Dock besväras jag av ständigt kalla fötter och händer. Men det har andra orsaker. Dålig blodcirkulation misstänker jag. Speciellt när jag har suttit på föreläsning i sex sju timmar. Då är mina fötter verkligen iskalla och nästan domnade.

Det finns så många nya och gamla filmer som jag vill se. Har laddat ned ett par stycken under veckan men nu när jag har tid har jag liksom ingen längtan efter att se dem. Kan heller inte bestämma mig för vilken jag ska välja. Känner mig för rastlös för att ligga i soffan i två timmar. Men samtidigt vill jag. Får hoppas att intresset återkommer. Min externa hårddisk är mer än halvfull nu. Måste rensa snart.

Våren kom av sig och de kalla vindarna kom åter. På sätt och vis är det skönt att få använda vinterjackan ett tag till. Men det är många som inte kan ge sig till tåls. Dagligen ser jag (främst ungdomar) som går i t-shirt eller kort kjol och öppna skor. Själv har jag ju nyss slutat använda långkalsonger. Men vi är ju olika. Varmblodiga.

Två pojkar

Två pojkar. Taniga med barnsligt slät hud. Tio elva år. Två kompisar. Ängsliga blickar från den ene. Bakåt i bussen. Där de andra sitter. Jag ser dem inte men jag kan inte undgå att höra deras röster. Skrik törstande efter uppmärksamhet. Två pojkar. Jag tror att de ska gå av vid hållplatsen men de har bara sökt skydd där framme bland de vuxna. Nära busschauffören i en nästan tom buss. Tidig eftermiddag. Ängsliga blickar, speciellt från den ene pojken när bussen åter saktar in. Medelklass villaområde. Skog och öppen gräsmatta. Gångvägar i soligt aprilljus men kalla vintervindar. Ett öde landskap utan mänskligt liv. Jag tror att dem kommer springa. Dem ser så ut. Jagade.
Dem börjar gå bortåt, tätt bredvid varandra. Över grässlänten. De andra, de som väsnades, tre killar i samma ålder hinner snart ifatt. Den tuffaste i vit t-shirt, inte lika tunn och tanig, ställer sig framför pojken med de ängsliga ögonen. Puttar på honom med båda händerna, orden hörs inte genom glasrutorna. Den ängsliges kamrat håller armen om sin vän. Som ett stöd, står sida vid sida. Jag finns här. Han släpper inte taget. Den tuffe gestikulerar, hans vänner står bakom och bredvid de två pojkarna. Som en ring. De två står helt stilla. Som skrämda djur i strålkastarsken. Inser att det inte finns någonstans att fly. Tre mot två. Öde landskap. Bussen rör sig sakta bortåt. Jag följer dem med blicken så långt jag kan se. Tittar på de andra passagerarna om dem ser det jag gör. Önskar att busschauffören ska stanna, gå av och ingripa. Vill inte åka vidare, vill inte lämna dem så. Försvarslösa. Anar vad som väntar. Den tuffa killen i vit t-shirt ger sig inte.

Om jag hade gått av på den hållplatsen hade jag gått emellan. Jag skulle ha gjort det. Sett till att dem skildes åt. Om. Jag skulle ha. För jag är inte rädd. Inte nu. Nu är jag vuxen och dem tio elva år. Mitt på dagen i ett villaområde i skogen. I idyllen. Jag skulle ha gått emellan om jag varit där. För att gottgöra det som ingen vuxen gjorde för mig.  

Ibland tror jag att jag låtsas att allt det där är över. Att det inte pågår längre, bara för att jag inte ser det lika ofta nu som när jag själv var i den åldern. Kanske har jag levt med en naiv förhoppning om att barn av idag är snällare mot varandra. Att det jag har läst om i tidningarna, åtgärder i skolor och på fritidsgårdar för att förhindra sånt, faktiskt fungerar. Att vuxna har blivit bättre på att lyssna, fråga, stödja. Att se. Men det går ju inte att skydda sig mot allt. Det är inte alltid någon vuxen där när man behöver det. Inte alltid någon som ser. Sällan någon som står bredvid och håller armen om. Vi två tillsammans.  

Det kommer alltid att finnas anledningar till att göra en annan människa illa. Det går alltid att hitta giltiga skäl. Hundra miljoner skäl. Du är för lång eller för kort eller har fel kläder. Du är för duktig i skolan eller pratar för ofta om ditt husdjur. Du har andra intressen som kanske står ut. Eller så blir du bara utvald. Bara för att. Dem ska ha någon att slå på. Ta ut sina egna frustrationer på. Sina egna känslor av otillräcklighet. Och de vuxnas närvaro kan inte skydda jämt. Onda blickar på lektionen blir till handgripligheter på rasten när ingen ser. Omvägar på vägen hem. Förstörda ytterkläder på vintern i fjärde klass. Punkterade cykeldäck. En boll i huvudet på rasten, som en hälsning. Tjuvnyp i korridoren och ett insparkat skåp. En öppnad sax mot halsen i ett hörn. Om du säger något.

Jag önskar att jag hade kunnat rädda den där pojken. Såg på hans kroppsspråk och på hans ängsliga blick att han visste vad som skulle hända när han gick av bussen. Det var inte första gången. Hans kompis la sin arm om honom innan de andra killarna ens kommit ifatt. För han visste ju också.
Kan inte låta bli att undra vad den ängslige och den elake har för relation. Är dem skolkamrater och tvingas träffas varje dag? Bor dem i samma område? Är dem med i samma idrottsklubb? Handlar det om avundsjuka över en finare cykel eller ett häftigare Tv-spel? Handlar det om hämnd för något som har skett tidigare? Oavsett bakgrund gör det så ont att se någon bli utsatt. Jag vill inte att någon ska behöva lida så. För dem där såren som oundvikligen uppstår kan ta många år att läka. Och kanske aldrig. Det är så svårt att glömma. Och när man väl tror att man har gått vidare. När man har rest till andra sidan jorden eller flyttat många mil. Då kan minsta lilla fortfarande väcka alla känslor till liv igen. På en millisekund. Väcka ilskan och bitterheten över förlorade år. 

Idag när jag själv inte gjorde något blev jag en av dem vuxna som jag som barn föraktade. Mina tankar, mina ord passar fortfarande så bra in i dagens samhälle. Ingen ser. Ingen hör. Ingen vill. Bry sig om.

Månadsskifte

Natt mot ny månad. Tiden går. Årstiderna växlar. Vissa saker förändras och vissa saker står fast. Jag gör framsteg ibland men möter också hinder på vägen. Kanske är mina förväntningar lite för höga. På mig själv.  Kanske förväntar jag mig ett mirakel. Nu när jag för första gången har fått en liten hjälp på vägen. Och det har tänt ett stort hopp. Jag vill inte att det ska dö. Vill aldrig återvända till de mörkaste stunderna. Ibland tror jag att det värsta ligger bakom mig. Men kanske har jag det svåraste kvar.