Märkligt

Märkliga saker har hänt den senaste tiden:

Jag håller på att få en ny tand! Längst in på vänster sida av underkäken. Någonting tränger långsamt genom tandköttet. Minnen från skolåldern. En visdomstand, måste det vara. Har inte haft ont ännu.

Jag går runt på stan en halv kväll med ett sexpack paket ägg i min lilla handväska. När de flesta unga jag möter bär på ett sexpack öl. Det är fredag kväll på Avenyn, många ben är redan vingliga. Men jag ska hem och baka.

Igår kände jag mig törstig för första gången på flera veckor. Har saknat det mycket. Blev aningen bekymrad när jag insåg att den känslan var borta. Normala kroppsliga signaler som man tar för givet. Och jag har inte gjort något speciellt.

Jag är inte helt säker på vad jag kommer att göra i höst. Det känns oerhört läskigt. Men stora beslut väcker väl nästan alltid någon sorts ångest.

Tröjan

Ibland hjälper inte ens ideala förhållanden mot dålig sömn. Jag vaknade gång på gång av mardrömmar och lakanet under mig var fuktigt av svett. Började mumla i samma sekund som jag vaknade och reste mig på armbågarna i rummet som nu blivit gryningsljust. Konstaterade att han sov och puffade därför med blandning av egoism och kärleksfullhet tills jag fick respons. Orden som han numera känner igen. Håll om mig, jag har drömt något hemskt och han flyttade sig närmare, halvvaken. Och även om drömmens tema spelades upp i mitt huvud igen och igen tänkte jag att det var så fantastiskt att vakna bredvid någon. I motsatts till alla de andra gångerna under så många år.

Den där natten blev min tröja tillslut för våt och jag bad honom om en t-shirt att sova i. Utan protester reste han sig och gick till klädkammaren men jag märkte att han var väldigt trött. Jag minns fortfarande första gången jag sov i en killes tröja. Hur stort det kändes då och nu också. Betydelsefullt. Romantiskt. Symboliskt. De där små detaljerna som betyder massor.

På morgonen när vi vaknade till på riktigt såg jag att jag hade fått låna en vit mjuk t-shirt med tryck från Göteborgsvarvet 1999. Han var med och sprang tävlingen då, 21 kilometer på asfalt. 20 år gammal och aningen mer vältränad och taggad än nu.
Idag stod jag på stan, några kilometer från målgången och betraktade alla svettiga, duktiga människor. Och jag tänkte på honom då och den där tröjan. Han sa skämtsamt: Varför var du inte med och tittade på mig då, 1999? Jag svarade med mjuk röst att vi ju inte kände varandra då. Men det känns så konstigt ibland när jag tänker på det, att för två månader sen visste jag inte ens om att han existerade. Och nu är han en så självklar del av mitt liv. Ännu en kliché om att man aldrig vet när och hur den stora kärleken kommer att dyka upp men så är det ju. Han är beviset på det.

Älgarna

Algbebisarna

Vi var i Slottsskogen i lördags. Fint väder och tusentals människor på de stora gräsmattorna. Överallt, som om alla vaknat till liv samtidigt och letat sig ut. Vi promenerade uppför berget och tittade på djuren. Det var flera år sen jag var där, just för djurens skull, och för honom också. Barndomsminnen.
En sen natt vid datorn läste jag att två älgar hade fötts i parken och det var delvis dem jag ville se nu. På riktigt. Men det var så varmt att alla djuren höll sig i skuggan, under träden. Så fascinerande att se den stora älgmamman och ungarna ligga bara två meter från staketet. Granskade av alla nyfikna och inte helt lugna barn. Orädda. Kalvarna som var exakt en vecka gamla i lördags, slumrade, med de långa benen vikta under sig som styltor. Pälsen så mycket finare, mjukare, ljusare än mammans, sträv med gråa strån. Oanvänd päls.

Vi satt på en parkbänk sen, i skuggan, några meter från gångvägen. Högt uppe på toppen med utsikt över den lummiga dalen och träden har verkligen grönskat de senaste veckorna. Det var så vackert där och nästan perfekt. Med honom bredvid mig förstås. Ångrar nu att jag inte tog ett kort, om inte på oss så åtminstone på utsikten. För att lättare minnas den känslan. Av harmoni. Jag tror att jag älskade hela världen just där och då. Önskade inget annat än att bara sitta där i skuggan en stund.


Jag funderar fortfarande mycket på vår relation men jag analyserar inte sönder den som jag var rädd för att jag skulle göra. Ibland kan jag inte låta bli att jämföra med det som varit. Liknande situationer, för länge sen, med någon annan. Ibland känner jag en sorts konstig skuld över att jag haft ett liv innan jag träffade honom. Som om han skulle kräva av mig att han var den första, den enda.


Tycker om att saker känns så enkelt med honom. Jag känner inte samma krav på perfektion som jag gjort med andra. Prestationsångest. Kanske beror det på att jag har ändrats. Fått ett annat perspektiv. Hunnit fundera på vad som verkligen är det viktiga för mig i en relation.


Kanske känns allt så enkelt nu för att jag är nykär och lätt i kroppen. Det där med att sväva på små rosa moln är faktiskt sant. Han får mig att le för mig själv många gånger om dagen i korridorerna på jobbet. Tanken på honom får mig att skutta upp ur sängen även när klockan ringer halv sex. Vi hinner med allt och inget varje gång vi ses och har redan fått så många gemensamma minnen och interna skämt.
Vi sover middag omslingrade på min soffa och struntar i omvärlden just då. Vi sitter vid ett bord för två på restaurangen med vit linneduk, levande ljus och en röd ros i ett vattenglas. En kuliss för sådana som oss; de förälskade. Om natten tar vi spontana bilturer till snabbmatsrestaurangen när han blir hungrig (och jag känner mig som arton år igen då). Vi går hand i hand på stranden i skymningen. Min strand. Och jag vill bara ha mer.


Två

Vi sitter bredvid varandra på berghällen vid sjön
och eftermiddagssolen värmer på ryggen.

Allting blir så enkelt där och då.
Världen reduceras till bara vi två.

BilldalStigen

Augusti 2007.