Sidospår

Hade en lång detaljerad ångestfylld mardröm i natt. På slutet gick jag längs tågspår. Och i mörka tunnlar. Barfota på vassa verktyg. Det var vinter och snö. Vaknade frusen och svettig, lättad att drömmen inte var sann. Fick byta nattkläder som så ofta. Men drömmen var svår att släppa. Jag minns alla detaljer riktigt tydligt fortfarande. Och känslan när jag gick där på de silverglänsande spåren. Nu är det kväll, nästa natt väntar. Önskar att jag slapp det här. Min hjärnas ständiga analyser och sidospår. Jag har faktiskt slutat hoppas på en hel natts sömn. Även med tabletterna.

Saknar praktiken nu när jag återvänt till skolan. Samtalen med patienterna. De olika förberedelserna och momenten. De kära instrumenten. Den nakna huden. De gröna dukarna. De varma tarmarna. Vad gör dem idag på avdelningen? Jag undrar vad jag missar.
Vi har ett slappare schema nu. Det är skönt att slippa gå upp klockan sex men samtidigt har jag fått mer tid för tankar. Oro inför framtiden. Sånt som jag halvt lyckades nonchalera förut. Fokuserade så mycket på här och nu.

De små lapparna som jag skriver till mig själv. Påminnelser om vad jag måste göra. Samtal som jag är rädd för att ringa. Brev som jag är osäker på hur jag ska formulera. Argument som jag borde förfina. Besked som jag inte vill få. Och allt det där. Som en repris av våren för två år sen. När jag skulle ta examen sist. När jag skulle ge mig ut i den tuffa verkligheten. Bort från skolans skyddade värld.

Allt självförtroende som jag har byggt upp under praktiken. Hur ska jag bevara det nu? Hur ska jag kunna sälja mig själv? Lova någon att jag är duktig. Att jag är noggrann. Att jag är exceptionell. För tänk om jag inte orkar leva upp till det. Om min positiva energi avtar, om stressen tar över, om min kropp långsamt bryts ned. Om all nyfikenhet och motivation försvinner och kvar blir bara ett tvång. En klump i magen varje morgon. Ännu en ny dag. Hundra negativa tankar på bussen innan jag ens kommit till jobbet. Jag är rädd för det. Att återupprepa det som varit.

Sov gott

Måndag kväll och plötsligt slår mitt hjärta ett extra slag. Orden och innebörden sjunker långsamt in. En blogg som jag har följt i flera månader. Varje dag. En liten pojke i ett annat land som har cancer. Nu är han död. I natt. När jag sov drog han sitt sista andetag i hemmet omgiven av sin familj. Sju år gammal. Livet är orättvist. Det har jag blivit påmind om allt oftare.

Kanske är det absurt att sitta här vid datorn och fälla tårar över ett barn som jag inte alls kände. Men har man följt någons liv så länge, alla dagliga aktiviteter. Framsteg och motgångar. Då känns det som om man har blivit en del av det hela. Då är det svårt att inte bli berörd. För jag har läst hur det sakta har gått utför för honom. När läkarna tvingats ge upp och cancern tagit över. Morfinet och syrgasen har bara ökat och aptiten och energin minskat. Tillslut började de vitala funktionerna svikta, så som det ofta blir hos den döende. Sen gled han iväg lugnt och stilla.

Sju år gammal blev han alltså. Varit sjuk sen han var fyra. Jag kan ju aldrig förstå det som han har gått igenom. Hur hans anhöriga har haft det. Hur hans syskon upplevt det. Men jag tror att det är det jag är ute efter. Att förstå. Det är därför jag söker kunskapen, sent om nätterna. För att jag vill bli bättre och kunna hjälpa. Kunna göra skillnad för någon. Kanske inte nu men längre fram. Jag vill hjälpa.

Önskar förstås att hans död inte är förgäves. Att något gott kanske kan komma ur det här. Att någon blir inspirerad att ta vara på sitt liv. Så som jag känner just nu. Det jag har lärt mig efter de här månaderna. Hur viktigt det är att ta vara på tiden. Att uppskatta det man har. Sin familj. För allting kan förändras så snabbt.

Sov gott kära barn. Nu är din långa kamp över.

Galen natt

Igår var det sista dagen på praktiken. Jag bjöd traditionsenligt på fika vilket blev väldigt uppskattat. Min handledare och flera andra i personalen sa till mig att dem önskade att jag kunde börja jobba hos dem. Det är ett ganska fint betyg tycker jag. Känner mig uppskattad. Tyvärr verkar det som om det inte finns några lediga tjänster där just nu. Chefen skulle höra av sig om det blir det, men då har jag kanske redan börjat någon annanstans.

 

När jag kom hem igår tog jag en lång dusch. Det kändes lite som en symbolisk handling att göra mig ren. Att tvätta bort allt blod, svett och tårar från dessa tio veckor. Efteråt kände jag mig totalt lugn i hela kroppen och tankarna var snälla. Även om det var vemodigt att sluta var det också en stor lättnad. Att komma därifrån med så fina vitsord. Jag var lite rädd för att sista dagen göra något stort misstag som jag skulle ha blivit ihågkommen för.

 

Jag hann äta upp allt godis innan vågorna kom. Satt vid datorn till 02:30 och sökte på internet om cancer. Inte för att jag var tvungen utan för att jag ville. Det finns så mycket intressant att läsa om och lära sig. Ny forskning om behandlingar. Patienter och anhörigas perspektiv. Kanske är det inte idealiskt att sitta och läsa om cancer och lidande precis innan man ska lägga sig. Men det är om nätterna som min upptäckarlust och inspiration vaknar och då har jag svårt att slita mig från det jag håller på med. Jag tror att jag skrev majoriteten av min c-uppsats på sena kvällar och nätter. Den handlade ironiskt nog om sömn.  
 

Natten blev galen som befarat. Oerhört fragmenterad sömn utan tabletterna. Fem sex detaljerade mardrömmar som handlade om sjukhus eller sjukdomar (dock inte cancer). Men jag drömde ingenting om praktiken. Ingenting om misslyckanden eller dåligt samvete. En stor seger. Vaknade ett par gånger av att jag pratade i sömnen.

 

Första riktiga vårdagen. Minst tio grader varmt ute, solsken och barnen leker på gården. Jag känner mig så positiv. Fortfarande lättad över igår. Har tagit vara på energin, städat och fixat här hemma. Har varit på promenad i soldiset. Blev riktigt varm trots tunn vårjacka. Ikväll ska jag troligen äta på restaurang med mina föräldrar. Sen tänkte jag se (om) Da Vinci koden och äta popcorn. Och kanske lägga mig lite tidigare än i natt.


Mantra

Långa skuggor möter mig. Frusna fingrar på stranden efter en dag som inte alls blev som jag trodde. Vilsen igen och till viss del uppgiven. Men så blir det ibland. Två steg framåt och ett tillbaka. Försöker att minnas allt det bra. Mina framsteg. Solen försvinner sakta, vinden från norr blir plötsligt så kall. Jag upprepar mitt mantra. Livet är så mycket mer än. Tills jag börjar tro på det. Och jag går hemåt, samma väg som jag kom.


     


Före och efter

Ute faller snöflingorna tunga
skapar en vit dimma
en känsla av magi.

Veckans första förmiddag
men för en kvinna
blir nu livet
före och efter.

Det obeskrivbara
väntar oss
i hennes kropp.

Till och med kirurgen
grånad av erfarenhet
suckar tungt
när vi tar bort det
som inte går att rädda.

Fem timmar senare
stapplar jag ut
totalt förbrukad
efter långvarig koncentration
och tom mage.

Trots att vi gjort allt
är chansen för hennes
överlevnad
tjugo procent.
Grymma värld.

Hennes make sitter
ute i trappan
väntar
på beskedet
som ingen vill få.

Solen skiner när jag går hemåt
insikten kommer plötsligt
att livet är så mycket mer än
operationer och död.

Vågorna

Vågor av aptitlöshet sköljer över mig på kvällarna. Det är biverkningar av medicinen. Jag äter mitt godis men jag tvingas lämna halva till nästa dag ibland. Stressen har påverkat mig lite mer nu med ökat ansvar. Magkatarren gör sig påmind genom smärta. Hjärtklappning även hemma i soffan och framför datorn. Vårens relativa värme har gjort att jag kan sluta med långkalsongerna. Men fortfarande fryser jag på nätterna under täcket. Vaknar svettig av drömmarna. Så det är kanske därför siffrorna pekar nedåt. BMI 17,4 idag.


Äggskal

Står vid spisen och steker ägg. Tänker på att mitt arbete i operationssalen på vissa sätt liknar matlagning. Förberedelser, tillagning, efterarbete. Det är något i själva rörelserna som jag känner igen. Försöker få upp en liten bit äggskal från koppen. Med gaffeln är den svår att få tag i. Hal. Jag hade behövt den där pincetten som vi använde för ett par timmar sen. Ewald. Med den hade det varit så enkelt. Önskar att jag kunde öppna en kökslåda och se dem ligga där. Instrumenten. Fem olika pincetter, saxar i varierande storlekar, peanger och hakar. Yrkesskadad kallas det nog. Eller hängiven.

 

Toppen för övrigt att det sista som hände idag var att jag fick en mindre utskällning av en kirurg som var på dåligt humör. Jag förtjänade det delvis. Inte utskällningen men kanske en tillrättavisning. För det var ju mitt fel att patienten som jag hade talat med först sa att han ville träffa doktorn och ställa frågor. Men när jag ringt efter doktorn och han kom ned hade patienten ändrat sig. Så det är mitt fel, att jag inte är tankeläsare. Att jag bara försäkrade mig två gånger i stället för tre innan jag tog upp kirurgens dyrbara tid.

Nu är det helg och då är jag ledig och det är tur att jag inte är en sån som går hem och ältar mina misstag för då skulle jag kanske få svårt att somna ikväll och vakna svettig i natt av dåligt-samvete-drömmar om praktiken och även tänka på mina misstag halva nästa dag. Tur att jag inte är sån.

Agget


Att orka le

Om jag reste tillbaka till Indien nu, skulle jag orka le mer? Skulle jag orka ge mer? Pengar till de smutsiga barnen med utsträckta händer. Till tiggarna och de som saknade ben. Skulle jag känna mig lugnare nu? Skulle jag finna tröst i samma saker igen? Göra samma misstag. Skulle jag besöka samma platser, städer. Resa med samma tåg. Gå på samma gator, sova i samma sängar. Igen. Platser dit jag aldrig vill återvända. Syner som jag inte vill se. Känslor som jag inte vill möta. Igen. Men varför längtar jag tillbaka. Ibland. Varför vill jag göra om resan och göra den bättre? För att gottgöra. Reparera. Bevisa för mig själv att jag kan, göra saker annorlunda. Att jag önskar att det hade blivit annorlunda. Så mycket. Som jag ångrar. Som jag ältar, när jag ska sova. Fortfarande ibland. Och i drömmarna, kommer skulden, över att jag inte orkade le, mot alla. Inte ville ta i hand med alla. Ställa upp på fotografier, med alla, när jag var svettig och äcklig och hungrig och ledsen och trött och förföljd. Jag önskar att jag varit en bättre människa. Att jag hade kunnat njuta mer. Att jag hade funnit lugnet, någonstans, inom mig och utanför. Vid floden i skymningen, i de smala gränderna eller med suset av vinden i palmernas blad. På natten i en skumpande buss när alla andra sov. Alla andra sov. 

        


Den nyfikna flickan

Jag vill inte att någon ska se mig när jag går och småler för mig själv i korridoren och i trapphuset. Men jag tänker på när jag var fjorton år och hade min första praktik på det stora universitetssjukhuset i Stockholm. Hur långt jag har kommit sen dess.

När jag gick där för mig själv på rasterna, vitklädd, i trapphuset upp till elfte våningen. Jag var inte alls på det klara med då att det var den miljön jag ville spendera framtiden i. Men det var under dem två veckorna som fascinationen började gro och idéer formas. Längtan växa.

 

Jag minns hur jag stod framför de stora fönsterlösa dubbeldörrarna, utanför operationsavdelningen. Det var förbjuden mark för mig. För många. Och det var kanske därför det kändes så speciellt. Därför jag drogs dit som av en osynlig kraft. Jag ville se vad som fanns där innanför, hur det gick till. Hur kroppen såg ut från insidan. Det pirrade av nervositet inom mig.
 

Nu står jag på första parkett. Jag är delaktig, har en viktig roll. Har redan upplevt mer än vad jag kunde drömma om. Idag höll jag för första gången i en tvåkilos tumör. När kirurgen separerat den från bukhålan, förlöst den som ett barn, gav han den till mig. Så oväntat tung i mina händer, men så glansig och vacker. Och det känns bra att vi har befriat en patient från denna potentiellt dödliga börda.

Jag går i korridorerna nu och så konstigt det känns när jag tänker på att jag är samma flicka som för tolv år sen. Hon som var så nyfiken och intresserad. Hon som ville veta allt, se allt. Nu har jag ju kommit en bra bit på vägen. Och det glädjer jag mig åt varje ny dag.


Dagens promenad

Fiskebod

     
     

Skilda världar

Har precis sett en dokumentär om personalen som arbetar på ett amerikanskt militärsjukhus i Bagdad nu under kriget. Vilka hemska skador dem får se varje dag. Unga sårade soldater. Liv som inte går att rädda. Brutala scener från akuten och operationssalarna. Bortsprängda armar och ben. Den tomma blicken hos de skadade soldaterna. Ärrade för livet, fysiskt och mentalt, och när de sluter ögonen ser de framför sig sina dödade kamrater. Vilket ofattbart trauma.
Jag kan verkligen inte förstå hur det skulle vara att arbeta i en sån miljö. I ett land, i en stad mitt i belägring och krig. Att behöva gå runt med automatvapen även inne på sjukhusområdet. Beväpnade läkare alltså. Den ständiga rädslan för krypskyttar när de på kvällen går till sina bostäder hundra meter bort. Röken från bomberna inne i city syns från sjukhusets takterrass. I skymningen samlas personalen för en kort paus och ser ut. Ut över ett landskap, en stad som en gång var hel och vacker. En kirurg röker en cigarr och säger att han längtar hem till fru och barn. I mina ögon är dem hjältar som orkar ta sig an alla hemskheter och har den mentala styrkan att stanna kvar. De behandlar både amerikaner och irakier, soldater som civila. Alla är ju människor.

Jag fryser nu och de små håren på min kropp reser sig och hjärtat bultar hårt när jag ser bilderna från operationssalen. För jag känner igen mig så väl. Det ljusgröna kaklet, munskydden med visir, rockarna, dukarna, peanger, instrument, dränage. Så mycket är exakt likadant som det vi använder. Det vi gör. På praktiken. Idag, igår, imorgon. En öppen buk ser likadan ut i Irak som framför mig. Det är väl det som gör det så verkligt. På riktigt. Men så svårt att förstå. Att det pågår hela tiden. Ett krig.

Orkar inte ens bli arg. Känner mig bara väldigt uppgiven av det onödiga lidandet. Så många liv går till spillo varje dag. Någons son, bror, vän, pappa. Och självklart är det inte bara amerikaner som dör. Tänker på alla civila offer som inte får en ståtlig militärbegravning. Ingen notis i tidningen. Hur kan dem som bestämmer låta kriget fortsätta? Hur kunde dem från början tro att det skulle vara en bra ide?

Soldat300