Deg

Ännu en innehållsrik vecka är över. Medgångar och motgångar. Mycket tankar om eventuell flytt och allting som måste fixas. Känns både jobbigt och kul. Mest av allt ser jag fram emot att sova länge imorgon.
Förra helgen bakade jag blåbärspaj och chokladkokosrutor. Ikväll har jag bakat scones och gjort chokladbollar. Jag inser mer och mer att bakning är som meditation för mig. En fristad från alla tankar. Från omvärlden. Det är liksom bara jag och den där skålen med deg. Befriande. Enkelhet. Det känns som om det har blivit lite som en drog för mig. Att baka. I positiv bemärkelse.


En liten bit scones med apelsinmarmelad

Lilla fina

Älskade lilla söta lägenhet, snart kan du vara min. Kanske, kanske går det vägen den här gången. Jag har hoppats och längtat så länge. Fyllts av hopp och drömmar för att sen gå moloken hem från visningarna. Nu känns det som det perfekta tillfället. Allting stämmer. Så jag ska verkligen slåss för dig denna gång.

Hur kan Tv3 visa Sagan om ringen en söndagkväll när vissa måste lägga sig klockan 22? Även om jag har sett den förut och har den inspelad. Det är själva principen...

Kent

Jag har haft en väldigt bra kväll. En av de bästa konserterna jag varit på. Kanske var ljudet lite dåligt ibland. Kanske kändes lokalen lite för trång och gammal. Men musiken, texterna och deras utstrålning. Joakim Bergs självsäkra rörelser på scenen men också en stor ödmjukhet. Inför alla de uppsträckta händerna. Jag blev i alla fall berörd och glömde tid & rum. Åter igen stod jag tre meter från scenen, så oväntat. Köpte biljett i juli och ganska overkligt att stå där. På riktigt. Äntligen. Jag fick höra de låtar som jag kommit för. Jag är nöjd. Imorgon kommer jag ha träningsvärk i hela kroppen och en hel del blåmärken.

Kent071123

Ett av mina foton från Kents konsert ikväll.
Svårt att få god skärpa med min enkla digitalkamera.

Kryp

Jag tittar på Mitt i naturen för första gången på flera år. Åh barndomsnostalgi. Blev uppfödd på naturprogram och Vetenskapens värld. Innan andra intressen tog över. En vacker tittarvideo på två skogsmöss som klättrar i träden helt obehindrat. Så vackert, som en dans, hoppar de från gren till gren. Och dem vet inte att dem är studerade, på avstånd. Små morrhår, små hamstertassar. Rävar, björnar, ulliga gulliga ungar. Men, också insekter. Minns nu, hur jag tyckte det var äckligt redan då. Småkryp ute och inne. På huden. Det börjar klia i mitt hår nu i soffan. Ser mig om av ren reflex, kryper något på armstödet? Insekter, som är vackra på ovansidan. Lockande färger och mönster. Men under skalet. Jag minns en mardröm som jag hade när jag var elva tolv år. Jag var tvungen att kliva över ett oändligt hav av skalbaggar som saknade skal. Värre än en skräckfilm. Värre än alla påhittade monster, är insekter, som kravlar under huden. Minns att jag undvek Tv-bilder, halvblundade bakom skyddande fingrar, väntade tills sekvensen var över. Tills de zoomat ut. Men mardrömmar är svårare att skydda sig mot. Under resan, när jag tände lampan en natt, när jag var sjuk. Och såg de svarta små, springa över golvet, i ficklampans sken. Flera än jag kunde räkna. Ett hotellrum, ute på landet. Fuktiga grönskande landskap. Centimeterstora springor mellan tröskel och dörr. Trasigt myggnät i fönstret. Kunde omöjligen göra något åt situationen just då. Lampan tänd och somnade väl av utmattning tillslut. Så många drömmar då och inbillningar om insekterna. Och senare sprang de över kudden. Jag vaknade av att de sprang i min säng och morgonljuset kom inte snabbt nog.

Återresa

Vaknade och såg att mitt nattduksbord inte stod där det brukar. Det hade rört sig någon decimeter ut från väggen. Och då mindes jag vad jag gjorde i natt. Mina vakna drömmar, var ett tag sen nu faktiskt. Jag hade sänglampan tänd, för att vi skulle få tillräckligt med ljus förstås, att operera. Och jag drog i mitt nattduksbord, justerade läget, som jag brukar göra, dagtid med de andra borden som går att höja och sänka. Och har hjul. Invanda rörelser. Mina pennor på rad var instrument. Fint uppdukade. Jag satt upp i sängen, redo. Duktig. Väntade, men sen insåg jag väl att det var natt, inte jobb, så jag tror att jag la mig ned och somnade. Vaknade till senare och undrade varför lampan var tänd. Släckte tillslut. 

Drömde även om en återresa till Indien. En modern tågstation, dammiga gator och jag simmade i smutsbrunt vatten. Men jag var glad över att vara tillbaka. Senare kom de obligatoriska cancermardrömmarna. Vaknade frusen flera gånger, kröp ihop, ignorerade svettigt nattlinne. Alltid på helgen blir sömnen så fragmenterad, mycket värre än vanligt. När jag gör uppehåll. Min läkare säger att jag har utvecklat ett beroende. När jag sover tio gånger värre och vaknar varje timme beror det på en sorts abstinens i min kropp. Jag vet inte, jag har vant mig. Vet vad som väntar varje helg. Men jag är glad för det jag har nu. Att jag kan gå till jobbet varje morgon. Att min kropp är alldeles lugn just nu. Att tankarna är snälla. Det har tagit så långt tid, så många år.


Tid & framtid

Vissa datum förstås, känns lite mer än andra. Ella fyllde sju år idag. Saknaden känns inte lika knivskarp nu som den gjorde i början. Ett stort öppet sår, länge efter att vi skilts åt. Ett tomrum som jag försökte fylla med så mycket annat, destruktivt. Hon var mitt allt ett tag när jag försökte hitta en balans i en ny miljö, i ett nytt liv.

Veckorna går så snabbt, alla pratar om julen. Jag funderar en del kring det här med att bli äldre. Ibland är det skönt att tiden går, ibland vill jag att den ska stanna upp. Upplever just nu att nästan allting på ett eller annat sätt kretsar kring mitt jobb. Vill inte riktigt ha det så. Vill ha ett vanligt liv också. Men jag spenderar mer av min vakna tid där än vad jag är ledig. Under veckorna. Nio timmar på helspänn, fokuserad, nästan alla har cancer. Sen fem timmar hemma, ganska energilös och med magkatarront, innan jag måste lägga mig. Och varje varje natt drömmer jag om jobbet. Fortfarande. Jag drömmer att jag arbetar, precis med det jag gör om dagarna. Samma rörelser. Samma problematik och funderingar. I drömmarna möter jag också tragiska livsöden och så vaknar jag före sex på morgonen och det känns inte som om jag har sovit då. Utan arbetat. I framtiden vill jag inte ha det så här, att leva för jobbet. Jag kommer bli sjuk.

Nej allt känns inte negativt. Mitt självförtroende är relativt bra sen i helgen. Jag går rakryggad och kan prata avslappnat även med dem som är nya för mig. Jag kan le vänligt utan att det är tillgjort. Bara det är ju faktiskt en stor grej. Fick reda på häromdagen att jag ska få gå på handledning, i en grupp för oss som är nya. Jag ser fram emot det även om jag vet att jag kommer censurera mig själv hårt. Under min förra utbildning hade vi handledning en gång varannan vecka och det var riktigt givande. Att få prata med andra i samma situation. Vi hade så många gemensamma rädslor.


Söndag

Jag försöker tycka om Kents nya album men det går inte så bra. Har lyssnat igenom det ett par gånger men längtar hela tiden till de äldre låtarna. Det var inte kärlek vid första ögonkastet med det senaste albumet heller men efter bara ett par dar blev jag förtrollad. Den gången. Saknar det gamla Kent. Vapen & Ammunition och Isola är njutning. Minnen från slutet av gymnasiet, min första riktiga kärlek, flyttade hemifrån och körde bil med älsklingen om nätterna. Känslan att vi var odödliga, att allt skulle ordna sig med tiden, om vi bara hade varandra. Saknar det ibland när vuxenlivet blivit så inrutat. Instängt.

Somnade halv fyra i natt och vaknade halv nio och kunde sen inte somna om. Pigg och lite rastlös nu trots bara fem timmars sömn alltså. Mycket ovanligt för att vara helg.
Håller på att pyssla, ska ta en fotopromenad i eftermiddagssolen. Det blir söndagsmiddag på restaurang ikväll med mamma & pappa. Tårta igår med släktingar.

Igår fick jag plötsligt en släng av väldigt gott självförtroende och energi och det har hållt i sig över natten.

I mitt huvud

Relativt varm höstnatt när jag gick med cykeln bredvid mig i bostadsområdet i stan. Uppe på höjden och jag tror att det bodde många studenter där. Var helt ensam ute, det var riktigt sent och skuggorna skrämde mig. Kände mig inte hemma där, kände inte husen och de smala gångvägarna. Hade funderat på att flytta dit men kanske var det ett felaktigt beslut. Jag parkerade cykeln, låste fast den vid ett räcke. Kände hela tiden rädslan att i mörkret bli överfallen. Ensam, utsatt. Den totala tystnaden. Stillheten. Det kom en kille gående på gångvägen när jag stod böjd över cykeln. Han såg mig säkert men fortsatte bara gå. Jag ropade efter honom, när han just passerat. Bad honom stanna och hålla mig sällskap tills jag låst. Det gjorde han och obehaget lättade lite.
Vet inte varför men vi började gå genom området och pratade om gemensamma intressen. Som om det var en dejt. Han var några år äldre än mig och hade en dotter som var i tonåren. Han kände området och visade mig smala gränder upp mellan husen på ett annat berg. Ställen som jag aldrig gått på. Vi gick genom öde hus, trappor, rum med flagnade tapeter. Det var ett magiskt ljus över det hela. Det var som om solen var på väg upp utanför, en riktigt tidig sommarnatt. Ett speciellt sken. En av lägenheterna var ett museum, med gamla möbler och saker från en annan tid. I en stol satt en uppstoppad teddybjörn, alldeles stilla. Jag rörde mig försiktigt för att inte störa. Vi var ensamma där inne, på förbjuden upptäcksfärd. Någon av oss råkade komma åt en kontakt på väggen så lampor tändes. Jag var rädd att grannarna i huset tvärs över gatan skulle se att vi var där. Hukade på golvet, under fönstret. Hjärtat bultade. Ville skynda därifrån.

Det var konstigt för den här killen som jag var på nattlig promenad och äventyr med, han skulle opereras sen och det var jag som skulle ta hand om honom. Det var så tydligt att han var kär i mig och jag tyckte det var jobbigt att mina känslor inte var besvarade. Han förstod men ville inte acceptera. Jag kände dåligt samvete för han var sjuk och skulle gå igenom en riktigt stor operation.

Han låg iklädd vit sjukhusskjorta på britsen framför mig och jag stod där, arbetsklädd, och försökte koncentrera mig. Försökte vara professionell men hans blickar fick mig ur balans. Det var jourtid, kväll, och operationen skulle ske på den andra enheten. Jag tog hissen dit och försökte fråga mig fram, hade aldrig varit där förut. Hittade inte ens i lokalerna och det kändes lite sent att börja erkänna min osäkerhet. Det var strul med det mesta. Svårt att få klara besked. I salen bredvid skulle en sextonårig tjej hjärtopereras akut. Jag undrade vem hon var, hur hon såg ut, vad hon hade för sjukdom. Om hon skulle överleva. De stora blanka metalldörrarna till hissen stängde sig precis framför mig när jag ville åka med och jag kände mig stressad, hade bråttom tillbaka till förberedelserummet. Väl i hissen läste jag på panelen, trodde att jag visste vilken våning jag skulle till, men alla namnen på avdelningarna stod i oordning. Jag läste listan flera gånger innan jag hittade rätt och förlorade dyrbar tid.

Killen var ledsen nu när han förstått att jag inte var intresserad av honom. Kändes jobbigt i och med att han var min patient. Han ville vara ifred och la sig på mage på britsen. Jag var ändå tvungen att klä hans hud med gröna dukar, i fyrfält, medan han var vaken. Jag visste inte om han hade fått lugnande medicin ännu men jag tror att han slumrade till. Försiktigt la jag på honom grönvitrandiga varma täcken så att han inte skulle frysa medan han väntade. Han tittade upp då, blev förvånad att se mig. Jag trodde du hade gått, sa han men såg inte arg ut. Jag trodde att det var någon annan som pysslade med mig nu. Nej, sa jag och försökte le. Vet du hur länge jag behöver vänta, frågade han och jag såg djupt in i hans ögon. Han såg så lugn ut, trots att han var i en svår situation och jag kände för honom då. Medlidande. Jag vet inte, svarade jag diplomatiskt, det kan dröja mellan en till sex timmar, innan det är dags för din operation. Han la ned huvudet igen och sa inget mer.

I ett annat rum, i en annan tid, men på samma sjukhus kom min kollega in. Som patient. Hon skulle föda barn, tvillingar. Hon och jag har fått så bra kontakt, hon är en av de snällaste. Hon som sagt flera gånger att om hon skulle bli patient skulle hon vilja att jag tog hand om henne, för att jag är så bra med människor. För att hon sett mig, hört mig, med patienterna. Så glad jag blivit inuti när hon sagt det. Men nu kom hon på riktigt med smärtor och ångest och det var jobbigt att se henne, i den rollen. Inte som kollegan längre.
Jag stod vid hennes huvud, höll henne i handen medan en doktor förlöste barnen. Läget var akut, hon hade flera veckor kvar av graviditeten egentligen och jag kände ett stort obehag. En hjälplöshet. Jag såg på doktorns min när de kom ut, att det otänkbara hänt. Båda barnen, dödfödda. Jag såg hur de var små och outvecklade. Att de från utsidan såg ut som vanliga foster, men där inne i kroppen fanns ingenting. Deras kroppar var bara en säck av hud och slem. Ingen hjärna, inga inre organ, inga ben. Skrynkliga ansikten med slutna ögon. Hur kunde hon varit på ultraljud flera gånger utan att någon upptäckt denna totala missbildning tänkte jag. Min vackra kollega, fortfarande tagen och ovetande. Hon frågade hur det hade gått, vad det blivit, varför dem inte skrek. Hörde ett stråk av oro i hennes röst. Hon kommer inte klara detta tänkte jag, hon kommer förgås av sorg. Kände själv hur jag höll på att gå i bitar, bara av att stå bredvid och se. Vi var utomhus och jag ville släppa hennes hand och rusa ut på gräsmattan och skrika. Av frustration och ångest.

Sent, sent efter jobbet, gick jag hemåt för att hämta den gamla cykeln som jag tidigare låst fast uppe bland husen i mörkret. Jag var inte lika rädd nu, det verkade som om jag kände området lite bättre. Det var en varm sommarnatt men ganska långt mellan gatlyktorna. Jag vet inte varför men jag satte mig ned mot en husvägg och det var en liten trappa bredvid och skuggan föll över mig och gjorde mig nästan osynlig. Jag märkte då att det var en hel del människor ute, på väg till och från fredagsnöjerna i staden. Ett gäng med tre killar i min ålder gick förbi utan att se mig där jag satt. Och jag ville inte bli sedd. Jag ville bara sitta där och njuta. Av natten. Det kändes precis som i Amsterdam, när jag satt på den där trappan bakom buskarna och folk gick förbi. Utan att se.


Eftertrött

Ikväll är jag tröttare än på länge. Brukar piggna till ju senare det blir, men inte idag. Har väl rätt att känna mig förbrukad efter en intensiv arbetsvecka på helspänn, fokuserad i alla lägen. Det finns alltid någon att fråga men jag har kommit så långt att jag arbetar självständigt nu. Och det blir en annan press än när jag visste att min handledare åtminstone fanns i rummet. En trygghet.

Kom hem redan vid fyratiden, men det var mörkt ute då. Blåste storm som i natt. Blev jättetrött direkt när jag kom innanför dörren. Hade kunnat lagt mig och sovit för natten om jag bara tillåtit mig själv det. Åkte och handlade i busvädret, var tvungen att passa på medan jag fortfarande hade energi kvar. Har bakat sen (tredje fredagen i rad) och invigt nya mixern. Trots att jag är så ovanligt trött både i kroppen och i huvudet känner jag mig samtidigt för rastlös för att koppla av i soffan framför Tvn. Är liksom uppe i varv efter veckan. Har som vanligt svårt att släppa saker som hänt och tänker på allt jag borde fixa här hemma. Dåligt samvete över att jag borde orka mer än vad jag gör.

Lagom träningsvärk i kroppen är ganska skönt. Då känns det att man har gjort något, varit aktiv. Använt muskler som man trodde hade krymt och förtvinat. Nästan. Längtar till nästa gång nu. Känns bra att komma igång igen efter långt uppehåll.

 Hallonsmoothie

Rosa

Rosa har aldrig riktigt varit min färg. Min favorit är blått, har alltid varit så. Stod och funderade länge i affären mellan lime, rosa och vit. Som om det vore ett stort och viktigt beslut. Jag har velat ha en mixer sen i somras. Alla pratar om smoothies och jag har verkligen längtat. Efter alla recept jag ska pröva. Men som vanligt har jag haft svårt att bestämma mig. För storlek, modell och pris. Eller om jag skulle köpa någon alls. Det blev en rosa alltså. En födelsedagspresent.

Mixer

Avstånd

En av mina närmaste vänner från gymnasiet fyller år idag. Jag saknar henne, vi har inte hörts av på många år. Jag bor här och hon bor där. Avståndet i sig är ju inte någon orsak. Kanske var vi inte så bra vänner som jag trodde då. Kanske umgicks vi bara och kom varandra nära för att vi gick i samma klass. Ur tystnaden växer tvivlet och minnena ifrågasätts. Fanns det andra motiv än de självklara. Kanske analyserar jag för mycket nu.
Det var många år sen jag flyttade nu. Saknaden kommer i perioder. Accepterar att det blir så, med många. Man förlorar kontakten. Det hände med mina vänners vänner också. Men ibland saknar jag så mycket, dem jag växte upp med. Vi som umgicks dagligen och var ett gäng. Förstod inte hur mycket det betydde förrän allt var över.
Vi var lika men olika, hon och jag. Vi delade namn och i början vände vi oss båda om varje gång någon ropade. Men ganska snart lärde jag mig vem av oss de kallade på. Kanske var det något med tonfallet i deras röster. För jag visste alltid. Och ibland gjorde det ont.

Manuell

Jag har haft min digitalkamera i drygt två år. För ungefär två månader sen upptäckte jag att det finns en inställning som heter manuell. Visst läste jag instruktionsboken när jag köpte den och visst förstod jag att det fanns många finesser. Men jag ansåg inte att jag hade tid eller lust att lära mig det just då och sen liksom glömde jag. Vande mig. Så i två år har jag tagit alla kort med auto. Jag grämer mig ganska mycket över det nu. När något av en ny värld, i fotosammanhang, har öppnat sig för mig. Alla de gånger som jag försökte men inte lyckades ta de där bilderna. Förstod inte vad jag gjorde fel. Försökte i olika vinkar, vid olika tider med olika ljus. Min senaste långresa, mina promenader vid havet. Jag tänker på hur mycket bättre vissa bilder hade kunnat bli.

Nu har jag alltså helt nyligen börjat experimentera med manuell och jag känner mig inte lika rädd som förut att göra fel. Att jag blir uttittad av förbipasserande när jag står och fotar ett helt vanligt träd får jag väl bjuda på. Jag tycker mycket om träd. Och mönster, former, färger. Men inspirationen går upp och ned, ibland går det någon vecka utan att jag tar ett enda kort. Men det är roligt, en utmaning, en lek. Ibland ger det också prestationsångest. Har funderat på att köpa en riktig systemkamera men är rädd för att jag investerar i något dyrt och sen tappar intresset. Det händer ju ibland.

Ikväll besökte jag kyrkogården här i närheten. Förut med Ella gick jag förbi där varje dag men nu var det ett par månader sen. Trots att det är så vackert där uppe med skog och berghällar runt omkring. Jag gick genvägen där det är långt mellan gatlyktorna och jag skyndade mig, såg mig omkring, lyssnade. Men jag mötte bara en katt, svart i natten. Jag trodde att jag var ensam och jag kände ett visst obehag för husen är en bit bort, om något skulle hända. I mörkret. Men jag gick runt stenmuren och sen in över gräsmattan i en av gångarna. Och då såg jag människor som stod vid gravarna, tätt intill varandra med huvudet lite nedböjt. Nästan varje grav hade ett ljus. Och det var därför jag gick dit ikväll, för att se det vackra. Så när jag såg att jag inte var ensam försvann alla rädslor.

I mörkret gick jag in och klev över mjukt gräs och mossa, genom prasslade löv som i mörkret var grå. Just ljudet av löven väckte många minnen från när jag var yngre. När vi var ute sent, när vi gick stigar hem. När vi var på äventyr. Där inne på kyrkogården kände jag mig så oerhört lugn i kroppen, lugn i huvudet och glad över att vara där. Luften var inte kall, ingen kyla skulle tvinga mig hem i förtid. Tänkte på mina släktingar och dem som vi har lämnat kvar, som vilar i staden där jag bodde förut, inte här. Tystnaden och ibland lätta fotsteg i mörkret en bit bort, men hela tiden en sorts lättnad över att inte bli sedd. Att kunna välja. Bara vara. Ljusen långt borta från husen, trädens mörka silhuetter. Skogen runt omkring, som jag egentligen känner väl trots att det var länge sen nu. Jag tittade upp och såg stjärnorna så klart på mörk, mörk novemberhimmel. I storstaden med sina ljusa gator kan man aldrig se stjärnorna så tydligt som ikväll. Och det gladde mig. Ett återseende. Och jag kände att livet var så härligt just där och då. Vad mer kan jag önska än komplett harmoni i ett par minuter?

Kyrko1

Kyrko2 

Speciella möten

Det blir ofta korta möten men vissa människor lämnar ändå ett bestående intryck. Som idag. Med kvinnan som jag träffade tidigt på morgonen, ute i salen där de väntar. Nervöst och funderande. Många med blanka ögon, många med dåsiga leenden efter lugnande medicin. Vi fick en bra kontakt direkt och jag bara kände för henne. Hon var den vänligaste personen jag träffat på länge. Det sa de andra också när hon hade somnat och vi arbetade runt henne. Så därför gjorde det lite extra ont tror jag att se.
Dem misstänkte att hon hade cancer men alla de undersökningar som hon gått igenom innan hade inte visat på något specifikt. Så det var därför hon var hos oss, för att vi skulle öppna och ta reda på. Sanningen. Hon var så lugn innan när jag frågade hur hon kände sig. Hon log stilla mot mig och jag mot henne. Jag känner mig trygg hos er, jag vet att ni tar hand om mig. Och det är inte mycket jag kan göra just nu, sa hon och ryckte lite på axlarna. Kanske var hon rädd innerst inne. Men jag tyckte att hon utstrålade ett sånt mod.

Kirurgen fattade kniven och när hon frigjort några lager vävnad bad hon mig ta tag i den ena kanten och hålla. Hennes assistent hade inte kommit ännu. Jag är fortfarande försiktig, rädd att skada, rädd att det ska göra ont om jag tar för hårt. Glömmer ofta att de sover. Ta ett större tag sa hon och visade. Jag stoppade in halva handen i buken och med fingertopparna kände jag tydligt en knottra på insidan av bukhinnan. Visste ju, trots bristande praktisk erfarenhet, vad det var jag kände. Cancer. På mina händer och under mina skor. När de öppnat ordentligt tittade de metodiskt igenom alla organ, båda två, och jag stod så nära att jag kände direkt att stämningen förändrades. Och jag såg ju själv hur vävnaderna växt samman på ett onaturligt sätt. Tumörerna, spridda på så många ställen där inne. Tystnaden när de såg att det inte alls var det dem förväntat sig.

Jag brukar få kalla ilningar i kroppen vid sådana tillfällen. Brukar känna hur de små, små hårstråna på min kind reser sig. När någon konstaterar att det ser illa ut eller när jag själv får se tumören för första gången. Men inte idag. Och trots att jag kände så för henne stod jag bara där och kände ett sorts lugn. Kanske har jag blivit härdad med tiden?
Nej det såg inte alls ut som de väntat sig och vi ringde efter en kirurg från en annan specialitet för att få råd. De andra satte sig ned på pallarna i rummet medan vi väntade. Diskussioner dem i mellan varför ingen upptäckt detta tidigare. Patienten hade ju sökt sjukvård flera gånger med oklara symtom. Det märktes att de kände någon sorts skuld över att sjukdomen fått gå så långt. Att de så klart önskat att operationen blivit av mycket tidigare. Jag stod kvar och tänkte mest på om vi skulle göra något ingrepp som jag aldrig gjort. Sen kom konsulten och han fick berättat för sig vad vi sett i buken och frågan hur vi bäst gick vidare. Han var säkert duktig men han ringde en annan, ännu mer erfaren kollega får att få råd. Så vi väntade och väntade medan patienten sov. Den ännu mer erfarne skulle diskutera med någon annan ännu ännu mer erfaren och återkomma om några minuter. Så vi väntade igen och jag täckte för det stora öppna såret med en varm fuktig duk för att förhindra avkylning.

Så kom tillslut beskedet och den ännu mer erfarne specialisten inom ett annat område satte sig i en taxi för att så snabbt som möjligt ta sig till våran sal. Han reste från ett av de andra stora sjukhusen här i staden. De två kirurgerna som otåligt suttit och väntat tog nu av sig rockarna och gick iväg för att fika. Jag fick saft och laddade med extra instrument och mina erfarna kollegor tittade in flera gånger och frågade om jag behövde hjälp. Sällan behöver man invänta konsulter från ett annat sjukhus. En halvtimme senare stod vi där med en ny specialist som hade svar på våra frågor. Han verkade så oberörd inför det han såg. Kanske för att han jobbar med det varje dag. Kanske blir man härdad efter många år i yrket. Men cancer är så brutalt, tänker jag nu. Det känner inga gränser, växer vidare och erövrar mer och mer mark. Jag fick tumören i mina händer när den kom ut. Flera hårda klumpar i det organ den förstört. Jag har faktiskt aldrig sett något värre. Hittills.

Vi pratade om hennes framtid förstås. Om behandling efter denna operation. Avancerad cancer, dålig effekt av cellgifter. Mycket dyster prognos, sa specialisten. Bara tio procent av patienterna med denna typ av spridd cancer lever efter fem år. Många timmar stod vi där och jag funderade på hur hon skulle ta beskedet när hon vaknade till och fick höra. Vad vi hittat djupt där inne. Det som har växt i flera år. Korta möten som påverkar, långt och länge efter betald arbetstid. Just nu känner jag mig mest maktlös. Önskar ju så mycket att vi kunde bota henne istället. Att vi kunde rädda alla.