Speciella möten

Det blir ofta korta möten men vissa människor lämnar ändå ett bestående intryck. Som idag. Med kvinnan som jag träffade tidigt på morgonen, ute i salen där de väntar. Nervöst och funderande. Många med blanka ögon, många med dåsiga leenden efter lugnande medicin. Vi fick en bra kontakt direkt och jag bara kände för henne. Hon var den vänligaste personen jag träffat på länge. Det sa de andra också när hon hade somnat och vi arbetade runt henne. Så därför gjorde det lite extra ont tror jag att se.
Dem misstänkte att hon hade cancer men alla de undersökningar som hon gått igenom innan hade inte visat på något specifikt. Så det var därför hon var hos oss, för att vi skulle öppna och ta reda på. Sanningen. Hon var så lugn innan när jag frågade hur hon kände sig. Hon log stilla mot mig och jag mot henne. Jag känner mig trygg hos er, jag vet att ni tar hand om mig. Och det är inte mycket jag kan göra just nu, sa hon och ryckte lite på axlarna. Kanske var hon rädd innerst inne. Men jag tyckte att hon utstrålade ett sånt mod.

Kirurgen fattade kniven och när hon frigjort några lager vävnad bad hon mig ta tag i den ena kanten och hålla. Hennes assistent hade inte kommit ännu. Jag är fortfarande försiktig, rädd att skada, rädd att det ska göra ont om jag tar för hårt. Glömmer ofta att de sover. Ta ett större tag sa hon och visade. Jag stoppade in halva handen i buken och med fingertopparna kände jag tydligt en knottra på insidan av bukhinnan. Visste ju, trots bristande praktisk erfarenhet, vad det var jag kände. Cancer. På mina händer och under mina skor. När de öppnat ordentligt tittade de metodiskt igenom alla organ, båda två, och jag stod så nära att jag kände direkt att stämningen förändrades. Och jag såg ju själv hur vävnaderna växt samman på ett onaturligt sätt. Tumörerna, spridda på så många ställen där inne. Tystnaden när de såg att det inte alls var det dem förväntat sig.

Jag brukar få kalla ilningar i kroppen vid sådana tillfällen. Brukar känna hur de små, små hårstråna på min kind reser sig. När någon konstaterar att det ser illa ut eller när jag själv får se tumören för första gången. Men inte idag. Och trots att jag kände så för henne stod jag bara där och kände ett sorts lugn. Kanske har jag blivit härdad med tiden?
Nej det såg inte alls ut som de väntat sig och vi ringde efter en kirurg från en annan specialitet för att få råd. De andra satte sig ned på pallarna i rummet medan vi väntade. Diskussioner dem i mellan varför ingen upptäckt detta tidigare. Patienten hade ju sökt sjukvård flera gånger med oklara symtom. Det märktes att de kände någon sorts skuld över att sjukdomen fått gå så långt. Att de så klart önskat att operationen blivit av mycket tidigare. Jag stod kvar och tänkte mest på om vi skulle göra något ingrepp som jag aldrig gjort. Sen kom konsulten och han fick berättat för sig vad vi sett i buken och frågan hur vi bäst gick vidare. Han var säkert duktig men han ringde en annan, ännu mer erfaren kollega får att få råd. Så vi väntade och väntade medan patienten sov. Den ännu mer erfarne skulle diskutera med någon annan ännu ännu mer erfaren och återkomma om några minuter. Så vi väntade igen och jag täckte för det stora öppna såret med en varm fuktig duk för att förhindra avkylning.

Så kom tillslut beskedet och den ännu mer erfarne specialisten inom ett annat område satte sig i en taxi för att så snabbt som möjligt ta sig till våran sal. Han reste från ett av de andra stora sjukhusen här i staden. De två kirurgerna som otåligt suttit och väntat tog nu av sig rockarna och gick iväg för att fika. Jag fick saft och laddade med extra instrument och mina erfarna kollegor tittade in flera gånger och frågade om jag behövde hjälp. Sällan behöver man invänta konsulter från ett annat sjukhus. En halvtimme senare stod vi där med en ny specialist som hade svar på våra frågor. Han verkade så oberörd inför det han såg. Kanske för att han jobbar med det varje dag. Kanske blir man härdad efter många år i yrket. Men cancer är så brutalt, tänker jag nu. Det känner inga gränser, växer vidare och erövrar mer och mer mark. Jag fick tumören i mina händer när den kom ut. Flera hårda klumpar i det organ den förstört. Jag har faktiskt aldrig sett något värre. Hittills.

Vi pratade om hennes framtid förstås. Om behandling efter denna operation. Avancerad cancer, dålig effekt av cellgifter. Mycket dyster prognos, sa specialisten. Bara tio procent av patienterna med denna typ av spridd cancer lever efter fem år. Många timmar stod vi där och jag funderade på hur hon skulle ta beskedet när hon vaknade till och fick höra. Vad vi hittat djupt där inne. Det som har växt i flera år. Korta möten som påverkar, långt och länge efter betald arbetstid. Just nu känner jag mig mest maktlös. Önskar ju så mycket att vi kunde bota henne istället. Att vi kunde rädda alla.

Kommentarer
Postat av: Martina

Det är det jag säger, cancer är för jävligt!! Jag ser och hör det mer vanligt nu för tiden och undrar hur det helt plötsligt blivit nästansom en epidemi? Och sjukvården, ursäkta, har väl bara sagt att det varit andra smärtor, inte tagit det på allvar som allt annat! Min morbrors fru dog nyligen av cancer, som hon haft i många herrans år och till henne har de gett starka tabletter och trott det varit psykiskt. Sedan efter tio år säger någon, att vi får väl ta och rönka (vet inte hur det stavas och det är skit samma egentligen) huvudet. Som vi i familjen sagt i flera år! förstår inte? vart har alla seriösa människor inom vården tagit vägen? jag har fler exempel inom min familj, men det är ju inte ditt fel. men om alla nu läser och pluggar till en massa inom vården. Gör det seriöst. Hoppas alla tar det på lika mycket allvar som du Lisa. Hoppas du en dag kan rädda alla, det skulle vara skönt.

2007-11-02 @ 12:33:12
Postat av: Robban

Maktlöshet...jo...det är klart. Men nu vet hon iaf hur det ligger till. Förhoppningsvis har hon viss möjlighet att välja hur hon vill leva framöver. Vad hon vill göra med tiden hon faktiskt har kvar. För många andra så smäller det bara till, sedan är det över. På vissa vis kan det kännas bättre. Men det är snabbt och ibland brutalt. Denna kvinnan verkar dock vara ganska så sansad och tar förhopningsvis beskedet ganska bra. För henne och hennes omgivning känns det nog rätt skönt, trots allt, att få reda på hur det ligger till. Det blir nog lite lättare att hantera ett eventuellt sorgearbete när man får en förvarning. Även om hon själv, med stor sannolikhet, redan hade en föraning vad som väntade så kan det nog ändå på något vis kännas skönt att få veta.

Ni räddar så många ni kan, mer behöver ni aldrig göra.

2007-11-02 @ 15:30:08
Postat av: Martina

Även om man till ytan verkar sansad så kan man väl aldrig ta ett dödsbesked med ro? Att ha cancer av denna sort som Lisa nämner, där inte många överlever, kan man väl knappast som individ någonsin accept. Aldrig. Självklart ska de försöka rädda liv, men allt för många tar idag inte sina jobb på allvar inom just sjukvård. Tro mig.

2007-11-02 @ 17:09:25
Postat av: Vimbai

Hoppar in i diskussionen lite snabbt bara. Acceptera är man nog nästan tvungen, även om många i början förstås kan ha svårt att tro det, förstå det. Sedan är det väl svårt att ta beskedet med ro, visst. Men om man länge slussats fram och tillbaka och vetat att något är fel, kan det nog som Robban skriver också bli en lättnad. På ett sätt. Och det verkar ju som denna kvinnan är en av dem. (?)

Ni gör verkligen ett gott jobb, ni av er som bryr er så mycket som du, Lisa. Glöm inte hur många ni räddar, och hjälper.

Tack för det du skrev om min dikt!

2007-11-02 @ 18:01:07
Postat av: Louisa

Vi är många inom vården, i alla yrkeskategorier, som dagligen sliter och verkligen satsar allt på att hjälpa människor. Det stora flertalet, vågar jag påstå, är intresserade och kompetenta. Men tyvärr inte alla. Och det slarvas i sjukvården precis som inom andra branscher. Jag har redan sett en hel del otrevliga saker men det känns inte rätt att berätta om det här och skrämma folk.

Jag ville egentligen bara berätta om hur en vanlig dag kan se ut, för mig. Vad som händer bakom kulisserna. Alla de människor som jag träffar som lämnar sina spår. Även om jag älskar mitt jobb tar det också mycket kraft.

2007-11-02 @ 22:10:14
Postat av: Robban

Mjo...att det finns folk som slarvar överallt det är ju tyvärr ingen överraskning. Men de flesta som jobbar inom vården engagerar sig förmodligen mer än personer inom andra yrkesgrupper. Största "problemet" med vården är att det inte finns något riktigt utrymme för misstag. Sänker jag en server så kan det kosta en kund hundratusentals kronor...men det är ändå ingen total katastrof. Inom vården förkortar eller försämrar man någons liv vid ibland ganska "simpla" missbedömningar. Måste säga att jag verkligen är imponerad av dom som orkar jobba inom vården, även om jag också måste erkänna att det inte alltid fungerar riktigt som man önskar.

När det kommer till allvarliga sjukdomar så tror jag att man måste göra ett val när man får ett svårt besked. Antingen accepterar man det hela eller så gör man det inte. Det handlar nog mest om hur man är som människa. En del tycker att man ger upp om man accepterar sin sjukdom, att man slutar att kämpa. Medans andra accepterar situationen och försöker göra det bästa av den. Detta gäller nog inte minst många äldre. Själv tillhör jag nog också den kategorin, men bara för man "gillar läget" så betyder det ju inte att man inte kämpar emot.

Nu skall jag äta chips! Är det någon som vill smaka?

2007-11-03 @ 18:51:24
Postat av: Mija

Åh, va vackert du återger ditt möte ♥ Mitt i sorgen: Vackert. Jag håller tummarna för kvinnan..

Postat av: Louisa

Tack Mija! Jag hoppas också att det går bra för henne. Vissa människor berör lite extra.

2007-11-07 @ 22:29:04
Postat av: Anna

ja... en text som berör. jag fastnade i dina ord. intressant att få ta del av dina tankar, du som står med vit rock. måste va många svåra stunder. men också många fina möten.
du kan skriva du.

2007-11-07 @ 23:38:06
URL: http://annaeriksson.blogg.se
Postat av: Lena

Vad hemskt! Men du skriver och berättar väldigt bra! Du måste få vara med om många svåra stunder?!Lycka till.

2007-11-08 @ 11:40:25
URL: http://lena82.blogg.se
Postat av: HELLO MOMMY

Fruktansvärt!

Var själv på en magnetröntgen-för att utreda varför jag haft huvudvärk i så många månader..

jättebra inlägg!

2007-11-08 @ 14:37:16
URL: http://satuelisa.blogg.se
Postat av: Eva

Väldigt gripande läsning - och fint skrivet.
Ni som arbetar inom vården gör verkligen ett fantastiskt jobb. Skulle bara önska det fanns mer människor med lika mycket empati som du.
kram,
Eva

2007-11-08 @ 15:17:15
URL: http://suntliv.blogg.se
Postat av: Louisa

Tack för alla fina kommentarer. Mitt jobb har både mörka och ljusa stunder.

2007-11-10 @ 16:18:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback