Live från rymden

Brukar kolla läget i världen via CNNs hemsida varje dag. Just nu sänder de live video/audio från Mission Control Center i Houston. En rymdfärja skickades ju ut på uppdrag häromdagen. Och just nu ser jag hur de som jobbar sitter där vid sina monitorer och knappar på tangentborden, rör på huvudena, reser sig ibland och jag hör deras kontakt med rymdfärjan. Negative on course rate, copy thanks, svarar astronauten nästan oberörd. I många år har de säkert övat och övat inför detta. Men. Det är ju på riktigt nu. Så overkligt att sitta här i mitt vardagsrum och kolla mailen i myskläder, äta vattenmelon och mest av en slump hitta denna livesändning. Nu sitter jag alltså här och lyssnar på radiotrafiken mellan jorden och rymdstationen!
Önskar att denna fantastiska möjlighet hade funnits för tio, femton år sen när jag verkligen var fascinerad av allt som handlade om rymden. Kunde en massa fakta och namn och fantiserade ganska ofta om hur det skulle vara att få göra en sån resa och uppleva tyngdlöshet. Jag hade verkligen suttit klistrad framför datorn då. Om då hade varit nu. Känns som den där tonåringen kommer fram igen nu och hjärtat ökar lite i takt.

Rösten från jorden: Endeavour, if someone will be able on flight deck in 30 seconds we will take the O2 heaters off.
Statiskt brus, röst från rymden: Okey, 30 seconds.

Live video också som rymdstationen tar över jorden. Medan den roterar. Nyss var de över Nya Zeeland, nu tio minuter senare passerar de Texas. Amerika ser så pyttigt ut så långt uppifrån. Om man ändå kunde flyga så snabbt med vanliga flygplan. Slippa de där 16 timmars non-stop resorna mellan London och Hong Kong nästa gång.

De letar efter nått verktyg ombord hör jag. Gäller ju verkligen att planera allt i minsta detalj innan avfärd. Inte kul att vara där uppe och komma på oj då vi behöver visst den där skruvmejseln. Hum, den ligger nog kvar i garaget hemma. Typ. Fast lite mer komplicerade grejer.

Wow, kan verkligen inte fatta att inte hela mänskligheten sitter uppe nu och lyssnar på radion. Det känns liksom som herregud vi har skickat upp folk i rymden. Som om det vore första gången. Absurt egentligen att rymdresor blivit så vardagliga att det nu bara står nån liten notis på femte sidan i tidningen dagen efter avfärd. Säkerligen fick resan i december mer publicitet här i landet pga att en viss svensk var med.

Om fyra timmar ska besättningen där uppe sova berättar någon CNN-kommentator. Tänker spontant att det måste vara extra svårt att somna på beställning när man befinner sig på ett sånt speciellt uppdrag. De måste ha en massa tankar i huvudet och mycket förväntningar inför kommande dag då de tydligen ska ut på rymdpromenad. Och en hel del rädslor kanske. Så mycket kan gå fel. Men kanske ignorerar hjärnan sånna tankar där i rent överlevnadssyfte. För att det finns så mycket viktigt att koncentrera sig på. Att man inte har tid för ångest.
Men jag skulle faktiskt inte vilja byta plats med dem just nu. Föredrar min trygga säng hemma mot en sorts fastspänd sovsäck/kapsel/hängmatta i tyngdlösheten. Vad gör dem om de vaknar kissnödiga på natten? Tänk om någon är nyvaket förvirrad och får för sig att öppna ett fönster? Eller gå ut till brevlådan och hämta morgontidningen? Eller går i sömnen som jag gör. Antar att det finns lås och säkerhetssystem men ändå. Lite mindre förväntansångest här hemma.

MissionControlCenter


Kommentarer
Postat av: Robban

Somngångare på en rymndstation, det skulle vara intressant! :)

2007-08-13 @ 09:36:48
Postat av: Louisa

Låter som en riktig thriller.

2007-08-13 @ 13:23:36
Postat av: Robban

Kan resultera i mer än lite försvunna verktyg! :)

2007-08-13 @ 16:23:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback